eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
filmforgatás mozi kamera
Nyitókép: Pixabay

Akár Meryl Streep és Jennifer Lawrence is sztrájkba kezdhet

A hollywoodi forgatókönyvírók munkabeszüntetése után most jöhetnek a színészek. Magyar idő szerint reggel nyolckor járt le a színészszakszervezet ultimátuma. A helyzet odáig fajulhat, hogy egyes sorozatokat már nem újítanának meg.

A hírek szerint az utolsó pillanatig folytak a tárgyalások a hollywoodi film- és tévéstúdiók és a 160 ezer színészt képviselő szakszervezet között, hogy elkerüljék a sztrájkot. A legnagyobb hollywoodi szakszervezet magasabb részesedést követel az internetes sugárzásból befolyó díjakból, valamint biztosítékokat, hogy a mesterséges intelligenciát nem használják fel a tagság megélhetését veszélyeztető módon.

A tagok felhatalmazták az érdekképviseletet, hogy megegyezés híján jelentsen be munkabeszüntetést. Egy ilyen helyzetben már olyan megasztárok, mint Meryll Streep és Jennifer Lawrence is megszakíthatja a filmezést – emlékeztetett a Reuters.

A hollywoodi filmek és sorozatok gyártását májusban akasztotta meg a forgatókönyvírók munkabeszüntetése. Az ő szakszervezetüknek 11,5 ezer ember a tagja, és sztrájkjuk nyomán az esti tévéshow-k helyett ismétlések lepték el a képernyőket, valamint leálltak az őszi évadra tervezett sorozatok – például a Stranger Things - és néhány film, például a Marvel univerzumba tartozó Penge folytatásának felvételei. A BBC szerint egyes sorozatokat már fel sem újíthatnak.

A BBC azt is aláhúzta, hogy a helyzet még a nemzetközi produkciókra is kihathat. Például a legutóbbi Indiana Jones-film brit sztárja, Phoebe Waller-Bridge is az amerikai szakszervezet tagja.

Hollywoodban utoljára 1960-ban volt „dupla sztrájk” – akkor a tévéhálózatoknak eladott filmek jogdíjai miatt.

A színészek érdekképviselete is azt állítja, hogy a Netflix és más online műsorsugárzók nem osztják meg hatalmas bevételeiket. Miközben a stúdiók vezetői csillagászati összegeket keresnek, sok színész és forgatókönyvíró alig tud megélni

– mondják.

Korábban az írók és a színészek is részesedtek a tévében futó ismétlésekből, ami segített fizetni a számlákat két nagyobb projekt között. A streamingszolgáltatók azonban megtörték a modellt, és most már szinte semmi sem jut el a színészekhez vagy írókhoz, ha valaki egy streaming-platformon újranézi a munkájukat.

A BBC megjegyezte, hogy a tárgyalások titokban folytak, és így nem lehetett tudni, mi akadályozta az alkut, és hogy közel álltak-e a felek a megállapodáshoz a határidő előtt. Az eredményéről pedig amerikai idő szerint csütörtök reggel (magyar idő szerint csütörtök dél vagy az után) hallhatunk.

Az biztos, hogy a színészek „létüket fenyegetőnek” tartják a hamarosan őket lemásolni képes mesterséges intelligenciát.

Ezt a jövőt - hogy a színész csak „mintát szolgáltat” és a stúdió ezzel a birtokában generál filmeket a képmásával és hangjával - már érintette Ari Folman 2013-es The Congress című szürreális filmje Robin Wright-tal a főszerepben.

Mindeközben a BBC szerdán mutatta be, milyen lenne, ha mesterséges intelligenciával generált sportriporterhangok vezetnék a wimbledoni teniszbajnokság közvetítéseit. Ez egyelőre elég érzelemmentesre sikerült, de ki tudja, mit hoz a jövő?

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×