eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Zuzana Caputova szlovák államfő (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellép a díszsorfal előtt a pozsonyi elnöki palota előtt tartott fogadási ünnepségen 2023. július 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Robert Fico: Ukrajna NATO-tagsága ellentétes a szlovák nemzeti érdekekkel

Három téma lesz kulcsfontosságú Szlovákiának a július 11-12-én esedékes vilniusi NATO-csúcstalálkozón: a NATO reagálóképességének megerősítése valamelyik tagország fegyveres megtámadása esetén; annak meghatározása, hogy a GDP minimum két százalékát a védelemre kell fordítani; illetve Ukrajna és a NATO viszonya.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök úgy véli, a vilniusi csúcstalálkozón Ukrajna reményt kaphat a NATO tagságra. Az államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt pénteki pozsonyi látogatása alkalmával emlékeztetett a Bukaresti Kilencek álláspontjára, ezek az országok ugyanis egyetértenek abban, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van.

"Egyetértettünk abban is, hogy meg kell erősíteni a gyakorlati és a politikai kapcsolatokat Ukrajnával, hogy segítsük az országot azon az úton, amely, ha a háború véget ér, és a körülmények ezt lehetővé teszik, az ország NATO-tagságához vezet" – fogalmazott Zuzana Čaputová és hozzátette, a szövetség tagjai már 2008-ban megállapodtak abban, hogy Ukrajnának a NATO-ban a helye. Emlékeztetett Szlovákia kérésére is, például arra, hogy meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát, Szlovákiát is beleértve.

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke szerint Ukrajna NATO-tagsága ellentétes Szlovákia nemzeti érdekeivel.

Szerinte a független, szuverén Ukrajnának ütközőnek kell lennie a szövetség és Oroszország között. Robert Fico azt feltételezi, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki szlovákiai látogatása azért történt, hogy támogatókat szerezzen magának a NATO-tagság kivívásához. "Ukrajna nem tagja a NATO-nak. Nagyon fontos, hogy Ukrajna keletről és nyugatról is biztonsági garanciákat kapjon. Nagyon fontos azonban az is, hogy a NATO és Oroszország között legyen valamiféle ütközőzóna. Ennek Ukrajnának kell lennie" – mondta Robert Fico.

Martin Sklenár szerint növelni kell az ország védelmét

Szlovákia védelmi minisztere, Martin Sklenár szerint fegyveres támadás esetén minden tagállamnak tudnia kellene, hogy számíthat a NATO-ra, és hogy a szövetség képes reagálni a támadásra, illetve megvédeni a szövetségesét. A tárcavezető a kedden kezdődő vilniusi NATO-csúcsot megelőzően megjegyezte: ez Szlovákia számára azt is jelenti, hogy fokozatosan emeli az ország területén a külföldi katonák befogadásával kapcsolatos lehetőségeit, hogy a kollektív védelem keretében Szlovákia védelmét is elő lehessen készíteni.

"Ez nem jár azzal, hogy rögtön a csúcstalálkozó után feltétlenül növekedni fog nálunk a katonák száma. Inkább az infrastruktúra és a tartalékok kialakítására, valamint a katonai mobilitásról szóló megállapodásra fogunk összpontosítani" – fogalmazott a Szlovákiát irányító szakértői kormány védelmi minisztere, aki szerint a GDP két százalékának védelmi célokra való felhasználása lesz a minimum a tagállamok számára. "Várhatóan azokban az országokban, amelyekben a védelem területén nagyok az elmaradások – és Szlovákia is ezek közé az államok közé tartozik –, a GDP több mint két százalékát fog kelleni védelemre költeni" – magyarázta Martin Sklenár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×