eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico szlovák parlamenti képviselő, volt kormányfő, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke a szlovák parlament ülésén, amelyen a rendőrségi őrizetbe vételéről szóló ügyészségi kérelemről döntenek Pozsonyban 2022. április 28-án. Ficót és kormányának egykori belügyminiszterét, Robert Kalinákot a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) többek között bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint számos más bűncselekménnyel vádolja. A Fico ellen felhozott vádak még a miniszterelnöki hivatalának idejére nyúlnak vissza.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Jens Stoltenberg cáfolja Robert Fico állítását, miszerint beavatkoznak a szlovák belpolitikába

"A NATO feladata a demokrácia, a nyitottság, a szabadság védelmezése. Sosem avatkozik be a tagállamok belpolitikai ügyeibe” – mondta pozsonyi látogatása alkalmával Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Robert Fico korábbi háromszoros szlovák kormányfő hétvégi kijelentésére reagálva. Az ellenzéki Smer párt elnöke szerint a NATO kampányt indít Szlovákiában, hogy növelje az Ukrajnának nyújtott katonai segítség itteni támogatottságát.

Az Smer a NATO-kampányt a választási kampányba való beavatkozásnak tartja, amivel szerintük ártanak az ellenzéknek. A tájékoztató kampányt ugyanis nyárra tervezik, és olyan rétegeket céloz meg életkor és iskolázottság szempontjából, amelyek megfelelnek a Smer táborának. Robert Fico, a párt elnöke követeli, hogy a NATO halassza a szeptemberi parlamenti választás utánra a kampányát. Egyúttal azt is hangsúlyozta: pártja támogatja a NATO-tagságot és Szlovákia ezzel kapcsolatos kötelezettségvállalásainak teljesítését.

A szlovák külügyminisztérium és a védelmi tárca is visszautasította, hogy a NATO azzal a céllal indítja a kampányt, hogy befolyásolja a szlovákiai választás eredményét. A cél tudatosíttatni a NATO-tagság előnyeit Szlovákia biztonsága szempontjából, biztosítani a lakosságot, hogy a szövetség garantálni tudja az ország védelmét, valamint elmagyarázni Ukrajna támogatásának jelentőségét az ország biztonsága szempontjából.

A pozsonyi B9-es csúcson részt vett Jens Stoltenberg NATO főtitkár hangsúlyozta, az észak-atlanti szövetség teljesen átlátható módon bonyolítja le a tájékoztatási kampányát, együttműködve a tagállamok szerveivel. "A NATO számos országban tart tájékoztató kampányokat, ez teljesen megszokott dolog" – mondta, hozzátéve, hogy Szlovákiában 2017-ben volt hasonló kampány.

"Az efféle tájékoztatás része a szövetségesekkel kötött megállapodásnak"

– szögezte le.

Ódor Lajos miniszterelnök érthetetlennek tartja a kampány körüli hisztériát, szerinte szó sincs semmiféle titkos tevékenységről, és például az Európai Bizottság is tart ilyen tájékoztató kampányokat az EU-tagság előnyeiről. Érthetetlennek tartja, ha valaki azt állítja, hogy támogatja a NATO-tagságot, ugyanakkor megkérdőjelezi a szövetség tevékenységét.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta: Szlovákia számíthat a NATO-ra, a szövetség segít megvédeni légterét és megóvja minden egyéb fenyegetéstől is, amely területét fenyegetné. Kiemelte, hogy a NATO is számít Szlovákiára, és üdvözölte, hogy az ország kötelezte magát, hogy a GDP-je 2 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, ugyanis a jó infrastruktúra és a jó felszerelés is visszatartó erő Oroszország számára.

Ódor Lajos biztosította a NATO-főtitkárt, hogy a szakértői kormány nem változtat az ország euroatlanti irányultságán.

"Fokozatosan teljesítjük a védelmi rendszerek modernizálására, és a pénzügyi kötelezettségvállalásra vonatkozó ígéreteinket is. Üdvözöljük a szövetségesek fokozott jelenlétét is az országban" – mondta Ódor Lajos. Jelenleg körülbelül 1300 NATO-katona van Szlovákiában, például Csehországból, Hollandiából, Németországból, Olaszországból és az USA-ból.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×