eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rishi Sunak új brit miniszterelnök a parlamentbe indul a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti alsóházi félórájára a londoni kormányfői rezidenciáról 2022. október 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Bizalmatlansági szavazást akarnak Rishi Sunak ellen

Az előre hozott választások kiírását az ellenzéki liberálisok akarják kikényszeríteni. Egy vezető konzervatív lap úgy véli: a miniszterelnök bukásra van ítélve.

Rishi Sunakot, Nagy-Britannia első indiai származású és nem fehér miniszterelnökét eddig a saját oldalán is azért dícsérték, mert egyfajta stabilitást hozott a „botrányhős” Boris Johnson és az országot a pénzügyi szakadék szélére szorító Liz Truss után.

Most viszont – a Konzervatív Pártja által produkált szánalmas helyhatósági választási eredmény után – a sajátjai újra nyomás alá helyezték. A mintegy ezer önkormányzati képviselői hely elvesztése nyomán, vezető toryk irányváltást követelnek tőle; például, a szemére olvassák: hiba volt feladni az új otthonok építéséről szóló célszámokat.

A mindig mosolygós és kedves modorú Sunak, mégha amúgy feltűrt ingujjban szeret is mutatkozni, átvitt értelemben nem tűri fel az ingujját és nem konfrontál. Például: Károly király koronázása után ő is önkéntes munkát vállalt egy pubban tartott ebédosztáson, de azért már nem kért bocsánatot, és nem vállalt felelősséget, hogy pártja leszerepelt a helyhatósági vokson.

A konzervatív zászlóshajónak tartott Telegraph című lap szerint

„úgy néz ki, Sunak el van átkozva és borotvaélen táncol”.

„Eddig mindenkinek, mindent akart adni” – teszi hozzá a lap. A Munkáspárttól elhódított északi, nacionalista munkásosztálybeli választóknak azt, hogy leállítja az illegális, csónakos migránsokat, vagy hogy Ruandába deportálja őket, amit a városi konzervatívok szalonképtelennek tartanak.

De közben arra is pénzt ígért, hogy jobban fogják finanszírozni a háziorvosokat. Ez pedig csapda, mert ha egyik választói csoportnak kedvez, akkor a másikat dühíti fel. Immár vannak olyan tory szavazók, akik egyszerre akarnak államilag finanszírozott egészségügyet és alacsony adókat, csakhogy a nekik való ígérgetés aláássa a gazdasági növekedési vágyakat – jegyzi meg a lap. Mások dühösek az északi választók elfordulása miatt.

Van, aki már Boris Johnsont akarja vissza; Sunak belső támogatása tehát megrendült a már megint az identitását kereső pártjában, és ezt akarja kihasználni az ellenzék. Ed Davey, a helyhatósági választásokon jól szerepelt Liberális Demokraták vezetője közölte: kedden

bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, hogy kiprovokálják az előre hozott választások kiírását.

Az ilyen választások nyertese – de immár kevésbé valószínűen nagy nyertese – a Munkáspárt lenne, amely az önkormányzati választások arányát figyelembe véve most egy vokssal szerezne többet, mint a toryk – bár ez csak egy vezető közvélemény-kutató véleménye.

Legutóbb 1979-ben történt olyan, hogy bizalmatlansági szavazás elvesztése után fel kellett oszlatni a brit parlamentet és választásokat kiírni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×