eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Olajkút a nyugat-texasi olajmezőkön 2020. április 7-én. Az olajár esése miatt a benzin ára is jelentős mértékben csökkent.
Nyitókép: MTI/EPA/Larry W. Smith

Nem jó ötlet – Szaúd-Arábia kemény üzenetet küldött az Egyesült Államoknak olajügyben

Washington nemtetszését fejezte ki Szaúd-Arábia legújabb olajdrágító manővere miatt.

A sivatagi királyság bejelentette, hogy visszafogja a kitermelést. Mindez annak a jele is, hogy távolodik tengerentúli szövetségesétől.

Egy éven belül másodszor fogják vissza a kitermelést a Szaúd-Arábia által vezetett olajexportőr államok, ami napi 1.66 millió hordó kőolaj eltűnését jelenti a piacról. Washington ismét rosszallását fejezte ki, de az elmúlt alkalomhoz képest még enyhe dorgálásnak sem lehet nevezni a reakciót. „Nem jó ötlet” – mondta John Kirby tengernagy, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője majd hozzátette: „Szaúd-Arábiával nem mindig azonos a véleményünk, de sok dologban hasonlók az aggodalmaink.”

A tavalyi hasonló lépés idején a Biden-kormányzat „következményekkel” fenyegette meg közel-keleti szövetségesét. A mostani enyhébb reakció egyik oka az, hogy az olajárak nem mentek fel olyan látványosan, mint tavaly. A másik, hogy Bidenék még mindig úgy akarják beállítani, mintha Szaúd-Arábia fontos diplomáciai partnerük lenne a Közel-Keleten.

A konzervatív Washington Examiner nevű médium viszont idéz egy olyan véleményt, hogy

a szaúdiak a „beintettek” az amerikai kormányzatnak.

Politikai elemzőműhelyek – így a Carnegie Békeintézet – szerint Szaúd-Arábia nyitni kezdett Washington ellenfelei felé – például felújítja diplomáciai kapcsolatait az Amerika ellenségének számító Iránnal – és szorosabb kapcsolatokat keres Kínával és Oroszországgal. A kínai közvetítéssel létrejött szaúdi–iráni kiegyezés lehet az egyik esemény ama átalakulások sorában, amelyeket egyes elemzők „egy új, többpólusú világrend kialakulásának” neveznek.

A szaúdiak azonban azért is nyitnak Irán felé, mert el akarják kerülni az olyan regionális incidenseket, mint amilyen a 2019-es, Irán keze nyomát viselő rakétatámadás volt olajkitermelő-infrastruktúrájuk ellen – amikor a szövetség ellenére nem kaptak amerikai támogatást. A Szíriában fellángoló proxy-háború is – Irán érintettsége miatt – kellemetlen lenne a szaúdiaknak, mivel

„nem akarják, hogy az amerikaiak és az irániak egymásra lőjenek”.

Washingtonban viszont úgy látják, hogy kezdenek kérdőjelek felmerülni a viszonyban. „A Fehér Ház olyan jelzéseket kap, hogy Szaúd-Arábia immár nem az Egyesült Államok szövetségese” – mondta Aaron Miller, volt külügyi illetékes, a Carnegie elemzője. „Oroszország és Kína mellett a szaúdiak bemutatott középső ujja stratégiai változást jelez” – tette hozzá.

Az Examiner szerint azonban a Biden-kormányzat minimalizálni próbálja a szaúdiakkal való feszültségről szóló híreket és inkább arra fókuszál, hogy a szaúdiak többmilliárd dolláros Boeing-vásárlásai mennyi munkahelyet teremtenek. A Reuters szerint közben Mohamed bin Salman, avagy MbS koronaherceg terve az, hogy az ország a saját lábán álljon meg és a Washingtonra való támaszkodás helyett ezért inkább kapcsolatokat akar építeni a régióban, miközben befektetési és turisztikai központtá is akar válni.

Még az is tervben van, hogy meghívják Bassár el-Aszad szíriai elnököt a májusi, Rijádban tartandó Arab Liga csúcsra – értesült a Reuters. Emellett, a királyság csatlakozni akar a Sanghaji Együttműködési Fórum nevű, kínai dominanciájú szervezethez, amelynek Oroszország is tagja, mindezzel még inkább borsot törve Washington orra alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×