eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Pozsony, 2012. április 4. Leteszik esküjüket az új összetételű szlovák törvényhozás leendő képviselői a parlament alakuló ülésén Pozsonyban. Szlovákiában március 10-én tartottak előre hozott parlamenti választásokat, amelyen elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt. A Smer 83 mandátumot szerzett a 150 fős parlamentben. (MTI/TASR/Pavel Neubauer)   *** Local Caption ***
Nyitókép: MTI/TASR/Pavel Neubauer

Teljes a káosz Szlovákiában: népszavazás, alkotmánymódosítás, előre hozott választás

A december óta húzódó szlovák kormányválság újabb fejezetéhez érkezett. Eduard Heger megbízott kormányfő lezártnak nevezte a 76 fős parlamenti többség létrehozására irányuló erőfeszítéseket. A közeljövőben az előre hozott parlamenti választásról fognak tárgyalni. A Szövetség is minél hamarabb választást szeretne.

A szlovák miniszterelnök hiába igyekezett létrehozni egy új parlamenti többséget az elmúlt hetekben, kísérletei sorra kudarcba fulladtak. Eduard Heger megbízott szlovák kormányfő ezért kedden lezártnak nevezte a 76 fős parlamenti többség létrehozására irányuló erőfeszítéseket, vagyis eldőlt, hogy előre hozott parlamenti választásra készül Szlovákia.

A kérdés már csak az, hogy mikor. Eduard Heger őszi időpontot tart reálisnak. Szerdán az eddigi koalíció pártjaival, az OĽaNO-val, a Za ľudíval, a Sme rodinával és a koalícióból tavaly szeptemberben kilépett, majd a kormány bukását indítványozó SaS-szel tárgyal az időpontról.

A mérleg nyelvének épp az SaS számított, mivel a 76 fős parlamenti többséghez a liberális párt képviselőinek támogatása hiányzott. Richard Sulík pártelnök bejelentette: pártja elutasítja a 76 fős parlamenti többség kialakításáról szóló tárgyalásokat, mert azt csak időpocsékolásnak tartja. Kompromisszumos megoldásként egy szeptemberi előre hozott választást javasol.

A Szövetség is minél hamarabb választást szeretne. A magyar párt által kiadott közlemény úgy fogalmaz: "Az ország egy csomó időt elveszített az új parlamenti többség értelmetlen keresésével, de most az a legfontosabb, hogy a parlamenti pártok elnökei megértsék: az előre hozott választás elkerülhetetlen, ezért minél hamarabb ki kell hirdetni."

A párt felszólította a kormánypárti képviselőket, hogy méltó módon vezessék el az országot az előre hozott választásig.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök bejelentette: ha a parlament január végéig nem hoz döntést az előre hozott parlamenti választással kapcsolatban, akkor kész lesz a jogköreinek megfelelően eljárni. "Mostantól fogva nyilvánvaló, hogy Eduard Hegernek nem sikerül biztosítania a 76 fős parlamenti többséget. A jelenlegi helyzetben minden erőfeszítésnek arra kell irányulnia, hogy megszülessen az egyetlen értelmes megoldás" – tette hozzá az államfő.

Mindemellett szerdán úgy nyilatkozott, hogy még nyár előtt sort kerítene az előrehozott választásra, de kész elfogadni a szeptemberi időpontot is, ha az jobb a pártoknak. Hangsúlyozta, hogy a kormánynak a decemberi bizalmi szavazás elvesztése óta csupán ideiglenes megbízatása van. Leszögezte:

ha a jelenlegi kabinet nagyot hibázik, vagy január végéig nem sikerül dönteni az előrehozott választásról, akkor ügyvivő kormányt nevez ki.

Robert Fico, az ellenzéki Smer vezetője szerint a keddi nyilatkozatok ellenére a volt kormánypártok valójában nem akarják, hogy előre hozott választás legyen. "Mivel jól ismerjük ennek a szétvert kormánynak a tagjait, azt is tudjuk, hogy nem lesz semmiféle alkotmánymódosítás, ami lehetővé tenné az előre hozott választást" – mondta Robert Fico. Valószínűbbnek nevezte, hogy a kormány inkább az államfőnek adja át a hatalmat, elképzelhető egy szakértői kormány kinevezése és a "káosz konzerválása" egészen a rendes választásig.

Robert Fico úgy véli, az előre hozott választás kihirdetésére az egyetlen valós megoldás továbbra is a népszavazás, amelyre január 21-én, szombaton kerül sor.

"A keddi bejelentések után óriásira nőtt a népszavazás jelentősége"

– hangsúlyozta. Ezért azt várja a kormánypártoktól, hogy ha komolyan előre hozott választást akarnak, akkor a referendumon való részvételre szólítják fel a lakosságot. Ugyanerre szólította fel az államfőt is. A Smer elnöke megismételte: az előre hozott választást júniusig meg kell tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×