eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke beszédet mond az I. Felvidéki Gazdasági Fórum megnyitóján Révkomáromban 2022. szeptember 22-én. A fórumot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Baross Gábor Alapítvány szervezte.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Sikeresnek tartja választási szereplését a Szövetség

Északi szomszédunknál a hétvégén első ízben tartottak összevont választásokat, melyen az önkormányzati mellett a megyei vezetés és képviselőtestület összetételéről szavaztak.

Szlovákiában szombaton először tartottak összevont megyei és önkormányzati választásokat. Országszerte reggel 7 és este 8 óra között tartottak nyitva a szavazóhelyiségek. A megyei választásokon országosan 44 százalékos volt a részvétel, 1,9 millió választó adta le a szavazatát. Az önkormányzati választásokon 46 százalékos részvétnél 2 millióan szavaztak.

A helyi önkormányzati választásokon most kevesebben vettek részt, mint 2018-ban, a csökkenés 2,5 százalékos volt, viszont a megyei választásokon 14 százalékkal magasabb volt a részvétel, mint öt éve. Az Országos Választási Bizottság szerint ezzel teljesült a választások összevonásának elsődleges célja.

Az összevont választások a három magyar pártból, az MKP-ból, a Hídból és az Összefogásból tavaly létrejött Szövetség sikerét hozták. Forró Krisztián (nyitóképünkön) pártelnök elmondta, 54 olyan megyei képviselő ülhet be a megyei parlamentekbe, akik kizárólag a Szövetség jelöltjeként indultak. Ugyanakkor Eperjes megyében további 16, Zsolna megyében pedig 11 olyan képviselő jutott a megyei testületbe, akik mögött olyan koalíció állt, amelynek a Szövetség is a tagja.

A pártelnök szerint a szombati választások után a Szövetségnek 263 polgármestere és több mint 1700 önkormányzati képviselője lesz.

Nagyszombat megyében Berényi József, a párt jelöltje a második helyen végzett az elnöki székért folyó küzdelemben, míg Nyitra megyében a harmadik helyet szerezte meg a magyar párt jelöltje, Csenger Tibor.

A Szövetség felvidéki bástyájának számító Dunaszerdahelyen Hájos Zoltán megőrizte a polgármesteri pozícióját, és a képviselő-testületben is a Szövetség képviselői lesznek többségben. Komáromban viszont nem aratott diadalt a magyar pártok formációja, továbbra is a független Keszegh Béla irányítja majd a várost.

„A szombati voksolás egyértelműen megmutatta, hogy ha összefogunk és egymást erősítjük, a helyi és a megyei képviselet mellé a szlovákiai magyarok, továbbá a déli és a keleti régiók érdekképviseletét vissza tudjuk vinni a parlamentbe is. Ehhez az kell, hogy egymást ne legyőzni, hanem meggyőzni akarjuk” – értékelte az elért eredményt Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke.

A szlovákiai önkormányzati választásokon országosan a legtöbb polgármesteri posztot, a mandátumok 46 százalékát független jelöltek szerezték meg,

a pártjelöltként indulók közül a legtöbb polgármesteri posztot – a tisztségek 9 százalékát – a Peter Pellegrini által vezetett Hlas jelöltjei szerezték meg.

Pellegrini korábban a legnagyobb ellenzéki pártból, a Smerből lépett ki. A nyolc szlovákiai megye székhelyeinek többségében a regnáló polgármesterek erősítették meg posztjaikat. Hasonlóképpen Pozsonyban, ahol a liberális hármas koalíció által indított Matúš Vallo lett a régi-új főpolgármester.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×