eur:
395.11
usd:
368.18
bux:
71554.15
2024. július 2. kedd Ottó
Liz Truss brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart az ország gazdasági helyzetéről Londonban 2022. október 14-én. Truss ezen a napon felmentette tisztségéből Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert, és Jeremy Hunt volt külügyminisztert nevezte ki utódjául. Kwarteng, aki 38 napot töltött hivtalban, szeptemberben 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot terjesztett elő, amit évtizedek óta példátlan piaci felfordulás követett.
Nyitókép: Liz Truss brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart az ország gazdasági helyzetéről Londonban 2022. október 14-én. MTI/EPA/Bloomberg/Pool/Daniel Leal

Liz Truss feladta tervét, a balhét pedig minisztere vitte el

Szinte totális hátraarc és vezéráldozat – a brit kormányfő lemond adócsökkentő csomagja egy részéről. Emellett menesztette pénzügyminiszterét. Vajon Liz Truss túléli-e az okozott pénzügyi válságot?

Számítani lehetett rá és be is következett: Liz Truss brit miniszterelnök feladta a font árfolyamát és a brit nyugdíjalapokat majdnem bedöntő adócsökkentő programja egy részét.

Emellett pedig lapátra tette a terv társszerzőjét, Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert – de ő, a másik szerző kitart a hatalomban.

Truss, aki a piacokon pánikot okozó és a brit állam, a bankok és a lakástulajdonosok számára a hiteleket megdrágító adócsökkentési programmal nyerte meg a konzervatív párt vezetőválasztását és lett kormányfő, ezt rögtönzött sajtótájékoztatóján jelentette be.

Határozott arccal, az ingadozás jelét nem mutatva adta elő amitől nemcsak politikai ellenfelei, de sok konzervatív hátán is felállt a szőr: hogyan változtatta meg álláspontját és dobta angolosan fogalmazva a busz alá egyik közeli barátját és szövetségesét.

„Ma határozottan léptem fel, mert számomra országunk gazdasági stabilitása a prioritás. Miniszterelnökként mindig az ország érdeke vezérel” – mondta. Azt, hogy az angol font esni kezdett a dollárral szemben, hogy megdrágultak a hitelek – amelyek kamatai egy ideig már így is maradnak – és hogy a brit nyugdíjalapokat az angol központi banknak kellett kimentenie, így kommentálta:

„a mini-költségvetés gyorsabban és messzebb ment, mint ahogy a piacok számítottak rá”. Majd közölte: feladja a tervét, hogy 25-ről 19 százalékosra mérsékelje a társasági adót. „Meg kell nyugtatnunk a piacokat, hogy felelős pénzpolitikát folytatunk és ezért marad az előző kormány által tervezett társasági adóemelés” – mondta. Ez a bejelentés egy korábbi pálfordulást követett – amikor Truss feladta, hogy csökkentse a leggazdagabbak adókulcsát.

Ami pedig még további megrökönyödést váltott ki: Truss kirúgott közeli barátja, Kwarteng utódjának azt a Jeremy Huntot tette meg pénzügyminiszternek, aki masszív társasági adócsökkentést ígérve pályázott a nyáron a kormányfői posztra.

Truss bejelentése végén néhány újságírói kérdésre is válaszolt – és bár először konzervatív szellemiségű lapok embereinek adott szót, egyre-másra azt a kérdést kapta: hogyhogy kirúgta a miniszterét, amikor vele együtt írta a gazdasági tervet és ezzel kampányolt a vezetőválasztáson? Bocsánatot kér-e az okozott kárért? Profi politikushoz méltóan előre betanult válaszait ismételgette, majd váratlanul befejezte a sajtótájékoztatót.

Miközben politikai ellenfelei megjósolható módon azt tették, ami várható tőlük, azaz a fejét követelték, a konzervatív Telegraph ezt írta Trussról: micsoda felfordulás! Egy tory képviselő – aki a vezetőválasztás öt fordulójában támogatta - azt mondta az újságnak, hogy „szétzúzta a tekintélyét... most már a saját oldala is felteszi a kérdést: mi értelme van Liz Trussnak, ha nem csökkent adó?... csak azért van biztonságban, mert nincs, aki felváltsa a pártból” – mondta a képviselő.

Voltak olyanok is a tory sorokban, akik Boris Johnson visszahozását kezdték el követelni. A kérdés most az: Jeremy Hunttal az oldalán Truss csitítani tudja-e a vihart egy olyan ország élén, amely általában pénzügyi stabilitásáról volt ismert és irigyelt, vagy netalán pénzügyminisztere veszi majd magára Brutus szerepét?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×