eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Horror lakossági gázáremelés jön a szomszédban

A Szlovák Gázművek által kínált lakossági gáz ára az elkövetkező négy évben fokozatosan 76 százalékkal emelkedik. A legjelentősebb drágulás, 34 százalék jövőre várható. Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter elmondta, mindez csak azokra az ügyfelekre vonatkozik, akik négyéves szerződést kötnek az állami gázszolgáltatóval. Az ellenzék közben a pozsonyi parlament rendkívüli ülésén vonja kérdőre a tárcavezetőt, és azt követeli Sulíktól, tájékoztasson arról, mennyi gáztartaléka van jelenleg Szlovákiának.

Összesen 76 százalékkal emelkedik a következő négy évben a Szlovák Gázművek által biztosított lakossági gáz ára, a legnagyobb drágulás, 34 százalékos, jövőre lesz. Az ajánlat azokra a lakossági fogyasztókra vonatkozik, akik négyéves szerződést kötnek a gázművel. „A jelenlegi, 43 eurós megawatt-óránkénti ár 2026-ra 76 euróra emelkedik. Jövőre 57 euró lesz egy megawattóra gáz ára. Utána 65 euró, 2025-ben 72 euró, 2026-ra pedig 76 euróra emelkedik” – tájékoztatott Richard Sulík gazdasági miniszter.

Közben az Árszabályozási Hivatal az aktuális világpiaci árak alapján magasabb árakat fog megszabni, de ez nem érinti azokat a fogyasztókat, akik szerződést kötnek a Szlovák Gázművekkel. Richard Sulík szerint a másik három szlovákiai szolgáltató is hasonló áron fogja kínálni a gázt.

A gazdasági miniszter azt is elmondta, a világpiaci árak magasabbak, ennek következtében a Szlovák Gázművek két évig veszteséges lesz, a harmadik évben már lesz nyeresége, a negyedikben pedig be kellene hoznia az előző évek veszteségeit. A gazdasági miniszter törvénymódosítást is előkészít, mivel most lehetősége van a fogyasztónak a gázszerződés idő előtti felmondására. Ezután a Szlovák Gázművekkel

szerződést kötők négy évig a rögzített gázárakat fizetik, akkor is, ha időközben csökkenne annak világpiaci ára.

Lehetőség van egyéves szerződés megkötésére is, ebben az esetben a gázár 42 százalékkal, plusz mindig az infláció mértékével drágul. Az infláció idén várhatóan 12 százalékos lesz Szlovákiában.

A szlovák lakosságot nem csak az bosszantja, hogy szinte az egekbe szökik a gázszámla, hanem hogy lesz-e egyáltalán elegendő mennyiségű gáz a fűtési szezonra. Az ellenzéki Smer párt azért bírálja a gazdasági minisztert, mert nem harcolt ki kedvezőbb feltételeket Szlovákia számára az Oroszországra mért gazdasági szankciók meghatározásakor. Robert Fico pártelnök azt is szeretné tudni, pontosan mennyi gáztartaléka van az országnak. „Ha a német kormány azt mondja a német vállalkozóknak és a lakosságnak, hogy spórolniuk kell a gázzal, mert komoly a helyzet, akkor valóban komoly a helyzet” – fogalmazott a Smer elnöke, korábbi miniszterelnök.

Richard Sulík azt ígérte, hogy a visszahívásáról szóló rendkívüli parlamenti ülésen számol be a gáztartalékokról, de kedden délig a törvényhozás még nem tárgyalt a gazdasági miniszter leváltásáról. A szaktárca régóta állítja, hogy van elég gáz az országban. Ezt erősítették meg Richard Sulík párttársának, Anna Zemanovának szavai is, aki azt mondta, hogy a gázellátás Szlovákiában az előttünk álló télre biztosított, a következő fűtési szezon előtt pedig meghozzák a szükséges intézkedéseket.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×