eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Peter Sabaka szlovák orvos (j) és Vladimir Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter (k) sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2021. november 8-án. Szlovákiában a koronavírussal fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt az ország több részén is a szigorú korlátozásokat vezettek be.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Pavel Neubauer

Egy korszaknak végre vége Szlovákiában is

Amíg a legtöbb európai országban – köztük Magyarországon – már hetekkel ezelőtt eltörölték a beltéri maszkviselést, addig Szlovákiában erre még csak ezen a héten került sor.

Északi szomszédunknál változnak a karanténra vonatkozó szabályok is. A kulturális rendezvényeket pedig újfent a pandémia előtti módon lehet megtartani. Az egészségügyi minisztérium a korlátozások feloldását a javuló járványhelyzettel magyarázza.

Szlovákiában csütörtökön lépett életbe az új szabály, melynek értelmében már nem kötelező az FFP2-es arcmaszkok viselése zárt térben, mivel egyre javul a koronavírus okozta járványhelyzet.

„Már csak az egészségügyi intézményekben és az idősotthonokban marad kötelező az FFP2-es maszk viselése,

mégpedig a személyzet és a látogatók számára” – tájékoztatott Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

Ján Mikas tisztifőorvos azonban hozzátette, amennyiben valakinek pozitív a koronavírus-tesztje, továbbra is öt napra izolálnia kell magát, a következő öt napban pedig maszkot kell viselnie. „A karanténban tartózkodás ekkor már nem lesz kötelező” – egészítette ki a főorvos. Kivételt jelentenek azok az esetek, mikor a háziorvos rendeli el a karantént. Mikas azt is elmondta, hogy bár a maszkviselés már nem lesz kötelező, továbbra is fontos a rizikós csoportok, az idősek, a krónikus megbetegedésben szenvedők és azok számára, akik nincsenek beoltva.

A járványügyi intézkedések enyhítése lehetővé teszi, hogy a kulturális rendezvények két év után ismét korlátozások nélkül valósuljanak meg Szlovákiában.

A kulturális minisztérium közleményben tudatta, hogy az arcmaszkok viselése már nem lesz kötelező, csak ajánlott, a vendéglátóipari egységek kül- és beltereiben, valamint a tömegrendezvényeken. A tárca emlékeztetett, hogy a vendéglátóipari egységekben és a tömegrendezvényeken amellett, hogy ún. alap üzemmód van érvényben, a létszámkorlátozást és az üzemidő korlátozását is eltörölték. A szervezők így szabad kezet kapnak, és a rendezvényeken a férőhelyek száz százalékát kihasználhatják, korlátozó üzemmód nélkül. Tehát a nyári koncertek, fesztiválok és kulturális rendezvények úgy valósulhatnak meg, mint a pandémia előtti időszakban – jelentette be a minisztérium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×