eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Parking lot for semi trucks, top view. Aerial view of Truck trailers parked for waiting loading on factory. Logistics and shipping
Nyitókép: Lazy_Bear/Getty Images

Határblokádra készülnek az elégedetlen fuvarozók

A határátkelők lezárásával fenyegetnek a szlovák fuvarozók, akik így akarják felhívni a figyelmet az ágazatban uralkodó állapotokra. A kormánytól azt kérik, hogy a környező országok mintájára legalább időszakosan csökkentsék az üzemanyagok jövedéki adóját 30 százalékkal. Kedden a tiltakozó kamionsofőrök Pozsonyban lassították a forgalmat, szerdára pedig újabb blokádot szerveznek néhány Magyarországgal is közös határátkelőhelyen.

Az elégedetlen teherszállítók már hétfőn megkezdték a tüntetést Pozsonyban, ahol a Rozsnyói úton kamionjaikkal lassították a forgalmat. Keddem még többen csatlakoztak hozzájuk, majd ígéretüket betartva a Csehországgal határos jókúti határátkelőhöz vonultak, de több más határátkelőnél is forgalomkorlátozást terveznek.

„A fő határátkelőhelyek lezárásával kezdjük, mint Jókút, Árva, Komárom és Ipolyság, hogy fokozatosan növeljük a nyomást”

– jelentette be Stanislav Skala a Szlovákiai Árufuvarozók Uniója, az UNAS tagja, hozzátéve, hogy kedden éjszaka közlekedésbiztonsági szempontból még nem blokkolták az átkelőket, mert a határ éjszakai lezárásához olyan fényjelzésre lenne szükségük, amilyen nem áll a fuvarozók rendelkezésére. A tervezett blokád elhalasztását vagy törlését attól tették függővé, hogy sikerül-e tárgyalniuk az illetékesekkel.

A két év után ismét a tüntetés mellett döntő fuvarozók azt kérik a szlovák kormánytól, hogy a környező országok – köztük Magyarország és Lengyelország – mintájára legalább időszakosan csökkentsék az üzemanyagok jövedéki adóját 30 százalékkal, egyformán mindenki számára, tehát nem csak a teherfuvarozással foglalkozóknak, hanem minden gépkocsi tulajdonosnak. Ezt elsősorban azzal indokolják, hogy Szlovákiában a legmagasabb jelenleg a benzin és a dízel ára, összehasonlítva a szomszédos országokkal, és ezért nem tudják felvenni a harcot a külföldi konkurens szállítmányozókkal. Kérik továbbá az útadó és az útdíj csökkentését is.

A tiltakozó fuvarozók múlt pénteken már találkoztak a közlekedési- és a pénzügyminisztérium képviselőivel, de nem jutottak egyezségre. A közlekedési minisztérium elítélte a blokádot, úgy fogalmaztak, hogy a fuvarozók túszul ejtik a tisztességes embereket, akiknek munkába, orvoshoz kell menniük. Az UNAS vezetői arra panaszkodtak, hogy a kormány elutasította a tárgyalásokat és fasisztának bélyegezték őket, amiért a pozsonyi figyelmeztető megmozdulás helyszínén megjelentek a Marian Kotleba által vezetett szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt aktivistái egy a párt zászlóival feldíszített katonai tehergépkocsival és két másik járművel.

A tiltakozó fuvarozók felszólították az ellenzéki aktivistákat, hogy ne használják politikai haszonszerzésre az árufuvarozók tiltakozó akcióját.

Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tájékoztatott, hogy a rendőrség figyeli a helyzetet, folyamatosan kommunikálnak a sofőrökkel. „Ha a fuvarozók blokkolni fogják az utakat és a határátkelőket, akkor a helyzetnek megfelelően reagálunk. Tájékoztatni fogjuk a sofőröket, hogy elkerüljük a fennakadásokat és a forgalmi dugók kialakulását az érintett szakaszon” – mondta a szóvivő.

A teherfuvarozók sztrájkjához Szlovákia keleti felében a gazdák egy csoportja is csatlakozott. Ők Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter menesztését követelik. A gazdák kedden délután a Kassa-vidéki dargói hágón traktoraikkal eltorlaszolták az utat, de forgalomkorlátozó megmozdulásaikra a határátkelőkön is számítani lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×