eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Corona crisis - lockdown - FFP2 mask lies on a table in a street in Steyr, Austria, Europe
Nyitókép: Spitzt-Foto/Getty Images

Egyre káoszosabbnak érzik a folyton változó szabályozást Szlovákiában

Szlovákiában szerdától nemcsak zárt térben, hanem a szabadban is kötelező az FFP2-es arcmaszk viselése, ha nem lehetséges betartani a kétméteres távolságot. Szintén január 19-étől lép érvénybe az új „OP plusz” rendszer, amely mindenekelőtt a már háromszor beoltottak számára kedvez. A gyakori változtatások szinte már követhetetlenek, de nemcsak ezen a téren uralkodik káosz, hanem az egészségügyi dolgozók jutalma körül is.

Szlovákiában január 19-étől kötelező az FFP2-es maszk viselése a tömegrendezvényeken is, függetlenül attól, hogy lehet-e tartani a kétméteres távolságot – derült ki a Közegészségügyi Hivatal rendeletéből. Daša Račková, a hivatal szóvivője emlékeztetett, hogy mentesülnek a kötelezettség alól például a 6 év alatti gyerekek, a súlyos autizmussal élők, az enyhe és súlyos szellemi fogyatékkal élők vagy hallássérültek, valamint a beltéri munkahelyen egyedül tartózkodók, illetve az egyedül sportoló személyek.

Szintén szerdától lép érvénybe az új úgynevezett „OP plusz” rendszer az egyes létesítményekben, például a fitness- és wellnessközpontokban, az aquaparkokban, a gyógyfürdőkben, valamint a szállodákban és a turistaszállókban. A rendelet a magas kockázatú rendezvényekre, például az esküvőkre, a diszkókra és minden, vendéglőben tartott rendezvényre is vonatkozik. Az „OP plusz” rendszer feltételeinek azok a teljesen beoltott személyek felelnek meg, akik megkapták már a harmadik, emlékeztető oltást is. Azok a teljesen beoltott személyek is megfelelnek a kritériumoknak, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-, illetve 48 óránál nem régebbi antigénteszt-eredményt tudnak felmutatni.

A szabályok követése már szinte mindenki számára megterhelő.

Azon nővérek számára is, akik az első vonalban dolgoznak a járvány közel két évvel ezelőtti kirobbanása óta. Egy csoportjukat pedig még inkább lelombozza, hogy nem kapta még meg a 350 eurós – vagyis mintegy 125 ezer forintos – jutalmat, melyet a kormány az egészségügyi dolgozók számára ígért a koronavírus-járvány miatt. Lukáš Kober, a Szlovák Nővérkamara irodavezetője szerint a pénzt a decemberi fizetés részeként, januárban kellett volna megkapniuk a nővéreknek, de ez nem minden esetben történt meg. Azok közül sem örülhetett mindenki, aki megkapta, mert többen arra panaszkodtak, hogy az összeget megadóztatták, így voltak, akik csak 100-160 eurót láttak a fizetési szalagjukon. Hasonló esetek fordultak elő a magánrendelőkben és az állami kórházakban is.

Az egészégügyi minisztérium szóvivője, Zuzana Eliášová válaszreakciójában elmondta, hogy a tárca minden bejelentett egészségügyi dolgozónak 473 eurós bruttó jutalmat különített el, így az adók és járulékok elvezetése után mindenkinek azonos összeget kellene kézhez kapnia. A szlovák kormány december közepén hagyta jóvá az egészségügyben és a szociális otthonokban dolgozó nővérek és ápolók számára a 350 euró összegű egyszeri pénzjutalmat. Milan Krajniak munkaügyi miniszter akkor azt mondta, a pénzjutalmak kifizetésére több mint 50 millió eurót költ az állam.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×