eur:
403.6
usd:
354.2
bux:
96520.82
2025. június 8. vasárnap Medárd
Nyitókép: Pixabay.com

Veszélyben a szlovákiai síszezon

A szlovák kormány által meghatározott Covid-automata aránytalanul hátrányosan érinti a gasztronómiai szektort és a turizmust. Annak ellenére, hogy 2,5 millió szlovákiai lakos már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, a számukra ígért kedvezmények eddig elmaradtak, így már a második téli turisztikai szezon is veszélybe kerül – állítja a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség.

Az Idegenforgalmi Szövetség szerint a kormány által meghozott óvintézkedések egyáltalán nincsenek tekintettel a beoltott személyekre. A szövetség állítja, a Heger-kabinet korábban azt ígérte, hogy az új Covid-automata az oltottak számára egyenlő lesz a szabadsággal, viszont a fekete járásokban már nem jutnak semmiféle előnyhöz.

Marek Harbuľák, a szövetség elnöke elsősorban arra figyelmeztetett, hogy az ígéretek ellenére hamarosan 2,5 millió szlovák állampolgár nem veheti majd igénybe Szlovákiában a turisztikai szolgáltatásokat az idei téli szezonban, hiszen e héttől az ország nagy része fekete színre vált. „Négy olyan alapvető szolgáltatást említek meg, melyre a turisták igényt tartanak, ezek pedig a szállás, az étkezés, a wellness és a síelés. Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában és Magyarországon ezek a szolgáltatások minden beoltott személy számára elérhetőek bármilyen jelentősebb korlátozás nélkül. Sajnálatos módon a szlovákiai helyzet teljesen más” – magyarázta Harbuľák, hogy az ígért szabadságot és a turisztikai szolgáltatásokat a szlovák állampolgárok kihasználhatják a szomszédos országokban, miközben a jelenleg érvényben lévő intézkedések már a második hazai téli turisztikai szezont veszélyeztetik.

A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség szerint a gasztronómiai és a turisztikai szektorban tevékenykedő vállalkozók megélhetése egyre nagyobb veszélyben van, így abban bíznak, hogy a kormány az elkövetkezendő napokban módosítja a Covid-automatát. A turizmusból és vendéglátásból élő vállalkozók abban bíznak, hogy az illetékesek nemcsak módosítják a szabályokat, hanem érthetően kommunikálják majd a változásokat. Ellenkező esetben már a második téli szezonról kell lemondaniuk. „Míg nyáron a belföldi nyaralók megmentették az idegenforgalmat, télen megtörténhet, hogy a kevés szlovákiai síelni vágyó is külföldre megy” – ismertette aggályait Darina Bartková, a Liptói Regionális Turisztikai Szervezet igazgatónője. Az Idegenforgalmi Szövetség úgy gondolja, a beoltott személyek előnyben részesítése nem csupán a gazdaságot lendítheti fel, hanem a lakosokat is motiválhatja az oltás felvételére.

A Szlovák Közlekedési és Építésügyi Minisztérium eddig több mint 120 millió eurót fizetett ki a támogatást kérő, több mint 14 ezer idegenforgalmi és vendéglátóipari cégnek és vállalkozónak. A támogatás továbbra is igényelhető. A tárca jelenleg azt elemzi, hogyan segítsen ősszel a koronavírusjárvány idején a vállalkozóknak. Továbbra is érvényes, hogy csak visszamenőlegesen lehet igényelni ezeket a támogatásokat. A tárca idegenforgalmi osztályán bővítették a személyi állományt is, a lehető leggyorsabb ügyintézés érdekében, és folyamatosan tárgyalnak az egyes körzetek idegenforgalmi hivatalaival, a vállalkozókkal, ami által jobban megismerik az egyes régiókat, és minden segítségnyújtási lehetőséget mérlegelnek.

Címlapról ajánljuk
Íme az összes hiba, amit a légkondival elkövethetünk

Íme az összes hiba, amit a légkondival elkövethetünk

Első használat előtt mindenképpen takarítsák ki és fertőtlenítsék a légkondicionáló berendezéseket, különben súlyos fertőzéseket kockáztatnak - figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ levegőhigiénés szakértője. Szigeti Tamás az InfoRádióban elmondta: a klimatizált helyiségben csak 8-10 Celsius fokkal legyen hűvösebb, mint odakint, és ne felejtsünk el szellőztetni.

Kézműves pékek az Arénában: liszt, víz, só – és minden, ami a jó kenyérhez még kell

A kézműves pékek ma már nemcsak kenyeret sütnek, hanem élelmiszer-kultúrát is teremtenek: a jó kenyér náluk nem csupán három összetevőből áll, hanem sok év tapasztalat, tudatos alapanyag-választás és szenvedély is kell hozzá – erről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Fülöp Ádám, a Pipacs Pékség alapító tulajdonosa és Fekete Gergő, az Artizán Pékség tulajdonosa, a Kézműves Kenyér Társaság alelnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.10. kedd, 18:00
Sós Endre
a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×