eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Woman outdoors with a breathing mask. Flue and corona season
Nyitókép: Patrick Daxenbichler / Getty Images

Járványhelyzet: késő őszi színekbe borult Szlovákia

Bordó és fekete színbe borult a szlovákiai járások java része. A jelenlegi járványügyi helyzetben a harmadik fenyegetettségi szinten, azaz feketében 24 járás van, a bordó fázisban, ami a második fenyegetettségi szintnek felel meg, 39. Eduard Heger szlovák miniszterelnök egy tévéinterjúban azt mondta, egyelőre nincs politikai akarat a veszélyhelyzet, valamint a kötelező oltás bevezetésére, de az elégedetlenkedőkkel foglalkozni kell.

Szlovákiában a szakértőkből álló szakmai konzílium e héten csütörtökön ül össze ismét, hogy átértékelje az úgynevezett Covid-automatát, vagyis azt a rendszert, amely az egyes járásokat rangsorolja aszerint, hogy melyikben milyen mértéket ölt a járványhelyzet. E héten nagy mértékben bordó és fekete színbe borultak az ország járásai. A jelenlegi járványügyi helyzetben 24 járás van a harmadik fenyegetettség fokozatában, azaz fekete színű, 39 járás került a bordó fázisba, ami a második fokozata a fenyegetettségnek, valamint nyolc maradt narancssárgában, ami az éberségi foknak felel meg. Minden járásban szigorúbb feltételek vonatkoznak például a tömegrendezvényekre, éttermekre, fitnesz- és wellnessközpontokra, valamint esküvőkre. A fekete járásokban a legszigorúbbak a szabályok, ott a közétkeztetési intézményekben esküvők, ünnepségek vagy rendezvények tartását sem engedélyezik.

Több járás ugyanakkor elérte azt az átoltottsági szintet, amely alapján nem kerülhet fekete besorolásba, így biztos, hogy az ezekben a járásokban található szállodáknak, éttermeknek és más szolgáltatóknak sem kell bezárniuk. A járásoknak ehhez két feltételt kell teljesíteniük. Először az 50 évnél idősebbek 65 százalékos átoltottságát, majd az előírt 75 százalékot. Már az első feltétel teljesítésénél az adott járás a legrosszabb esetben is csak bordó fázisba kerülhet.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök egy hétvégi tévéinterjúban azt mondta, hogy az országban egyelőre nincs politikai akarat a veszélyhelyzet, valamint a kötelező oltás bevezetésére. A kormányfő úgy véli, hogy jelenleg a nem beoltott személyek vannak kitéve leginkább a fertőzésveszélynek. Hangsúlyozta, hogy a kórházakban kezeltek többsége nincs beoltva.

Noha a kormányfő az emberek felelősségteljes hozzáállásában bízik,

felelőtlen emberekből akad bőven Szlovákiában is.

Egy világhálóra feltöltött videó tanúsága szerint a múlt héten maszkellenes tüntetők foglalták el a közép-szlovákiai Privigyén az egyik bevásárlóközpontot. Néhány középkorú férfi elállta a pénztárakat, s közben olyan élelmiszereket fogyasztottak, melyekért nem fizettek. Mindezt úgy tették, hogy nem viseltek maszkot, ezért az alkalmazottak riasztották a rendőröket. Az incidens mintegy két órán át tartott, ez idő alatt pedig másoknak nem volt lehetőségük bevásárolni. A tüntetők pénzbírságra számíthatnak.

Az egyre romló szlovákiai járványügyi mutatók a cseheket is óvatosságra intik. Csehország ugyanis a járványügyi szempontból legveszélyesebb országok közé sorolta Szlovákiát. A cseh kormány szigorú intézkedéseket fogadott el a testvérországból érkező oltatlanokkal szemben. Ezentúl ugyanis negatív PCR-tesztet kell felmutatnia annak, aki oltatlanul szeretne Csehország területére lépni, sőt, ha tovább marad, akkor az érkezés után legalább öt, de legfeljebb hét nappal újabb negatív eredményt kell felmutatnia. Oltás hiányában a szlovák állampolgároknak FFP2-es maszkot kell hordaniuk a cseh közterületeken. Kivételt élveznek a fenti szabályok alól a 12 évnél fiatalabb gyermekek, a teherfuvarozók, az ingázók, a diákok és akik teljesen be vannak oltva vagy túlestek a betegségen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×