eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MAY 10:  Czech President Milos Zeman lights a candle to commemorate victims of the COVD-19 pandemic at the Prague Castle on May 10, 2021 in Prague, Czech Republic. People commemorated almost 30.000 victims of covid-19 in the country at the Prague Castle during the largest act of reverence in the history of the Prague Castle. The daily numbers of newly confirmed positive COVID-19 cases continue to decline in the Czech Republic. (Photo by Gabriel Kuchta/Getty Images)
Nyitókép: Gabriel Kuchta/Getty Images

Bonyolódik a helyzet a cseh választások után

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök egészségi állapota kimeríti azokat a feltételeket, amelyek megléte esetén az államfői jogkörök átruházhatók a miniszterelnökre és a képviselőház elnökére – állapította meg a cseh szenátus alkotmányügyi bizottsága.

Már a rendőrség is foglalkozik az elnök kórházi kezelése körül kialakult helyzettel, miután arra jutottak, hogy súlyos állapotának eltitkolásával az elnöki kancellária vezetője államellenes bűncselekményt követhetett el. A rendőrségi eljárást az váltotta ki, hogy hétfőn Miloš Vystrčil, a szenátus elnöke a prágai Központi Katonai Kórház hivatalos tájékoztatása alapján sajtótájékoztatón jelentette be, a köztársasági elnök jelenleg nem képes ellátni alkotmányos feladatát. „Az alapbetegségre való tekintettel Miloš Zeman köztársasági elnök egészségi állapotának hosszútávú kilátásai szélsőségesen bizonytalanok, és kicsi a valószínűsége, hogy az elkövetkező hetekben ismét munkába álljon” – ismertette Vystrčil az orvosok álláspontját, hozzátéve azt is, hogy erről október 13-án írásban tájékoztatták az elnöki kancellária vezetőjét.

A súlyos bűncselekmény elkövetésével Vratislav Mynář kancelláriavezetőt azért gyanúsítják, mert eltitkolta az elnök egészségi állapotára vonatkozó információt, és ennek ellenére Zeman betegágyához kísérte Radek Vondráčeket, a képviselőház elnökét, aki előtt Zeman aláírta, hogy november 8-ra összehívja a parlament alsóházát. A rendőrség a Twitteren bejelentette, hogy kivizsgálja azokat az esetleges jogtalanságokat, amelyek a köztársaság elleni bűncselekmény jegyeit viselik magukon.

Vratislav Mynář felelősségét a politikusok többsége is hangsúlyozza. Andrej Babiš kormányfő az idnes.cz portálnak adott interjújában határozottan kijelentette, hogy a kancelláriavezetőnek azonnal le kell mondania, mert amit tett, az teljességgel elfogadhatatlan. Babiš hozzátette, hogy amennyiben Mynář nem mond le önként, amint teheti, ő fogja leváltani.

A kormányfő úgy vélte,

nem kell elsietni az államfői jogkörök átruházását, mert Miloš Zemannak csak novemberben kell aktív szerepet játszania a kormányalakításban.

A szenátus alkotmányjogi bizottságának kedden meghozott döntése szerint a parlamenti felsőháznak október végén kellene döntenie a cseh alkotmány 66. cikkelyének alkalmazásáról, amely előírja, hogyan lehet átruházni a feladatai ellátására képtelen államfő jogköreit a kormányfőre, valamint a képviselőház elnökére. A cikkely szerint ezt a lépést a parlament mindkét házának határozatban kell támogatnia.

A szenátus legközelebbi ülése október 26-án kezdődik, majd az újabb ülésre november 5-én kerül sor. Az októberi választások eredménye alapján november 8-án, a 30 napos óvási időszak letelte után ül össze az új képviselőház, amikor a képviselők leteszik az esküt, és megválasztják a testület új szerveit. Ezt követően tűzhetné napirendre az alsóház is az elnöki jogkörök átruházását. Ahhoz, hogy az államfő jogköreit megvonják, a szenátus és a képviselőház jelenlévő tagjai egyszerű többségének szavazata kell, de ez nem jelenti a köztársasági elnök leváltását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×