eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Ferenc pápa köszönti a tiszteletére összesereglett hívőket útban szabadtéri miséjére a sasvári nemzeti kegyhelyre 2021. szeptember 15-én, Szlovákia védőszentjének, a Hétfájdalmú Szűz Máriának az ünnepén. A katolikus egyházfő négynapos látogatáson tartózkodik Szlovákiában.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ferenc pápa mindenkit a szívébe zárt Szlovákiában

Véget Ferenc pápa négynapos szlovákiai látogatása. A katolikus egyház feje szerdán, a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén, a sasvári búcsújáróhelyen mutatott be szentmisét, s ezt követően visszarepült Rómába. A pápa együttérző hitre hívta fel a figyelmet, amely szolidáris a rászorulókkal.

Mintegy ötvenezer ember gyűlt össze Szlovákia legnagyobb búcsújáróhelyén, Sasváron, hogy élőben tekintse meg a Ferenc pápa által bemutatott szentmisét. A katolikus egyházfő nem sokkal kilenc óra után pápamobilján, a szektorok közti úton az integető, zászlókat lengető hívők között érkezett meg a helyszínre. Néhány alkalommal megállt a pápai autó, hogy egy-egy tömegből kiemelt kisgyermeket megáldhasson a Szentatya. Az eseményt rendkívüli biztonsági előírások előzték meg, és óriási médiafigyelem kísérte. A pápai misét a helyszínen papok és szerzetesek százai, közéleti szereplők, politikusok és több tízezer hívő tekintette meg. A szentmisén szlovákul, angolul, németül, magyarul és roma nyelven is elhangzottak a könyörgések.

Szlovákia védőszentjének, a Hétfájdalmú Szűzanyának az ünnepén Ferenc pápa úgy fogalmazott, „Ki is Mária? Aki a Fiát adta nékünk. Szűz Mária a szlovák nemzet számára a hit példaképe, aki halad az úton, és nem mozdulatlan”.

Homíliájában arra kérte Szlovákia polgárait, hogy maradjanak ezen az úton. A mai Szlovákiának a pápa szerint prófétákra van szüksége, akik az életükkel megmutatják az Evangélium szépségét, és megteremtik a párbeszédet. A pápa egyúttal az együttérző hitre hívta fel a figyelmet, amely szolidáris a rászorulókkal. A mise végén megköszönte a püspököknek a fogadását, ismételten köszönetet mondott az államfőnek és a polgári társadalom vezetőinek, akik előkészítették négynapos szlovákiai látogatását. „Mindegyikőjüket a szívemben hordom, köszönöm mindenkinek” – tette hozzá Róma püspöke.

Ferenc pápa a szentmisét követően már nem tért vissza pozsonyi szálláshelyére, melyet reggel elhagyott. Az apostoli nunciatúrának egy emlékérmet és egy saját címerével ellátott mozaikot ajándékozott. A szerdai nap volt az egyházfő szlovákiai apostoli útjának utolsó napja, Ferenc pápa délután nemsokkal kettő óra előtt visszarepült Rómába.

Stanislav Zvolenský, pozsonyi érsek-metropolita, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke szerint a pápalátogatás legfontosabb üzenete az emberség volt. „Azt gondolom, hogy szép napok voltak ezek Szlovákia számára, és úgy érzem, hogy mindannyiunk szívét megérintette. A Szentatya a szó legmélyebb értelmében vett ember. Nagyon hálásak vagyunk, hogy itt volt, s ebben a pillanatban egyszerre vagyunk meghatódva és érzünk örömet” – fogalmazott a püspökatya.

  • Ferenc pápa vasárnap a budapesti Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje után érkezett Szlovákiába. Ez alatt az idő alatt részt vett egy ökumenikus találkozón, majd az elnöki palota kertjében az állam, a civil társadalom és a diplomácia képviselőivel is találkozott.
  • A pozsonyi Szent Márton-dómban püspökök, papok és mások fogadták.
  • Hétfőn a zsidó közösség tagjaival is találkozott.
  • Kedden az egyházfő Kelet-Szlovákiában járt: Eperjesen szentmisét celebrált,
  • délután pedig a kassai Luník IX lakótelepre látogatott, ahol a roma közösség tagjaival találkozott.
  • Később a Lokomotív stadionba vonult át, ahol a fiatalokhoz szólt.
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×