eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Ferenc pápa köszönti a tiszteletére összesereglett hívőket útban szabadtéri miséjére a sasvári nemzeti kegyhelyre 2021. szeptember 15-én, Szlovákia védőszentjének, a Hétfájdalmú Szűz Máriának az ünnepén. A katolikus egyházfő négynapos látogatáson tartózkodik Szlovákiában.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ferenc pápa: a hitet nem lehet "az életet édesítő cukorként" megélni

Népes magyar zarándokcsoport vett részt Ferenc pápa szlovákiai látogatása zárómiséjén a Fájdalmas Szűzanya pálos rendi kegyhelyén.

A misét a pápa a Szlovákia védőszentjeként tisztelt Fájdalmas Szűzanya szeptember 15-i ünnepnapján mutatta be, amely nemcsak egyházi, hanem állami ünnep, munkaszüneti nap is.

A Fájdalmas Szűzanya szobrát őrző templom alatti mezőn vatikáni források szerint mintegy ötvenezren gyűltek össze, ami a legmagasabb részvételi arány volt Ferenc pápa szlovákiai miséinek és más találkozóinak helyszínein.

Sasvár utcáin hosszú sorokban siettek az emberek a misére, közöttük hálózsákos fiatalok, gyermekes családok és nagyon sok idős is.

Sasvár, 2021. szeptember 15.
Ferenc pápa érkezésére váró hívők a sasvári nemzeti kegyhelyen 2021. szeptember 15-én. A katolikus egyházfő négynapos látogatáson tartózkodik Szlovákiában.
MTI/EPA/Martin Divisek
Ferenc pápa érkezésére váró hívők a sasvári nemzeti kegyhelyen 2021. szeptember 15-én. A katolikus egyházfő négynapos látogatáson tartózkodik Szlovákiában. MTI/EPA/Martin Divisek

Ferenc pápa a szlovákiai látogatását lezáró homíliában utazása lógójára emlékeztetett, melyen egy út vonala látható, felette egy szívvel. Az egyházfő azt mondta: Szűz Mária annak a hitnek a jelképe, amely "úton halad, egyszerű és őszinte érzelmek vezetik". Úgy vélte, nem szabad engedni a "statikus" hit csábításának, amely megelégszik néhány szertartással vagy régi hagyománnyal, "váljon életetek az Isten és testvéreitek felé vezető szeretet-zarándoklattá".

Kijelentette,

a hitet nem lehet "az életet édesítő cukorként" megélni.

Hangsúlyozta, hogy hasonló utat járó prófétákra van szüksége Szlovákiának is. Kifejtette, hogy a világban nem az ellenségesség, hanem a kimagaslás jelét kell követni, elsősorban a keresztényeknek, akik "életükkel az Evangélium szépségét tudják mutatni, akik párbeszédet szőnek ott, ahol egymásnak feszülnek az álláspontok, akik a testvériséget ragyogtatják ott, ahol a társadalom gyakran megosztott és ellenséges, valamint a személyes és csoportos érdekek kerekednek felül, valamint akik őrzik és védik az életet ott, ahol a halál logikája uralkodik".

A misén Veres András püspök képviselte a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK). A konferencia elnökeként a szabadtéri oltárnál a pápa közelében foglalt helyet.

Tóth Tamás az MKPK titkára azt mondta: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti zárómiséje után a szlovákiai látogatást záró szertartáson is részt akartak venni. "Fontosnak tartottuk, hogy jelen legyünk, és ezzel is erősítsük a szlovák-magyar kapcsolatokat" - mondta.

Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora elmondta, hogy a misén elhangzott magyar nyelvű egyetemes könyörgést Vicián Tamás ministráns, pozsonyi egyetemista olvasta fel, akinek zakóján a NEK-kitűző volt látható. "Öröm számunkra hogy Budapesten ünnepelhettünk magyarként, és most itt lehetünk a magyar alapítású pálos rend Mária-kegyhelyén" - jelentette ki.

A népes cserkészcsapattal érkezett Farkas Zsolt, a szlovákiai Szőgyén plébánosa elmondta, hogy a sasvári kegyhely a szlovákok és a magyarság számára is jelentős, "hiszen a nagyszüleim is ide zarándokoltak, minden községben, családban megtalálható a Fájdalmas Szűz kegyszobra".

A pálos rend templomában látható Fájdalmas Szűzanya kegyszobrát 1564-ben Bakics Angelika, gróf Czobor Imre felesége állíttatta hálából, hogy Szűz Mária meghallgatta az imáját. A rend feloszlatása után a pálosok a 18. században távozni kényszerültek, majd 2017-től tértek vissza Sasvárra.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×