eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Börtönőrök és pénzügyőrök is szolgálni fognak a szlovák határon

A szlovák belügyminisztérium tovább elemzi a határokon kialakult helyzetet és azt is, hogy milyen mértékben állnak készen a biztonsági erők. A hadsereg már küldött erősítést a határátkelőkhöz. Roman Mikulec belügyminiszter kiemelte, amint a rendelkezésükre fog állni a megfelelő kapacitás, igyekezni fognak megnyitni minél több határátkelőt. A tárcavezető azt mondta, igyekeznek megakadályozni, hogy az új koronavírus delta variánsát behurcolják Szlovákiába.

Minden, a határokat érintő intézkedés intenzív szakmai eszmecsere eredménye, melyet a központi válságstáb tagjai és a kormánytagok folytattak egymással. A hatályos intézkedéseket a kormány csak rendeletileg módosíthatja. A szlovák belügyminisztérium így reagált arra, hogy egyes ingázók bírálják a határokon való átkelés új feltételeit, főleg azt, hogy a kormány lezáratott bizonyos határátkelőket.

A rendőrség hétfőn, július 5-én kezdte meg az intenzív ellenőrzést, emiatt meghosszabbodott a várakozási idő a szlovák határátkelőkön. Főleg a reggeli és a délutáni csúcsidőben kell többet várni az ellenőrzések miatt. A szlovák kormány múlt héten hagyta jóvá a határrezsim módosítását, azzal a céllal, hogy csökkentsék a delta variáns behurcolásának kockázatát.

A határ menti térségekben élők közül sokan tiltakoztak az új óvintézkedések ellen.

Kedden őrizetbe vettek egy parlamenti képviselőt, miután rátámadt egy rendőrre a felsőszernyei határátkelőn tartott tiltakozó megmozduláson. A rendőr könnyebb sérülést szenvedett a karján. Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a rendőrség ura a helyzetnek. Arra kért mindenkit, hogy tartsa be a rendőri utasításokat, és ne szítson feleslegesen feszültséget.

A határok ellenőrzését segíteni fogják a Pénzügyi Igazgatóság, valamint az Igazságügyi Rendészet és Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar tagjai is. A kormány szerdán jóváhagyta, hogy 2021 végéig

naponta legfeljebb 500 fegyveres pénzügyőrt, valamint az igazságügyi rendészet legfeljebb 200 tagját vezényeljék a határátkelőkhöz.

Roman Mikulec belügyminiszter kiemelte, amint a rendelkezésükre fog állni a megfelelő kapacitás, igyekezni fognak megnyitni minél több határátkelőt.

Hasonlóan látja a helyzetet Eduard Heger szlovák kormányfő is. Ő is kilátásba helyezte több átkelő újbóli megnyitását. A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy az ingázókra most átmeneti szabályok vonatkoznak. Szerinte a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a külföldi és a hazai járványhelyzetet. Igyekszik olyan előkészületeket tenni, hogy szeptemberben megnyílhassanak például az iskolák. „Azért tesszük mindezt, hogy megvédjük az állampolgárokat és az egészségüket. Nem akarunk több lockdownt” – hangsúlyozta Eduard Heger, és hozzáfűzte, azt is megvizsgálják, hogy a határrezsim összhangban van-e az európai jogrenddel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×