eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Zuzana Caputova szlovák államfő (j) és Eduar Heger új szlovák miniszterelnök fotózáson vesz részt a pozsonyi elnöki palotában tartott ünnepségen 2021. április 1-jén. A szlovák kormánykoalícióban néhány héttel korábban válság alakult ki az egyes pártoknak a koronavírus-járvány kezelésről alkotott részben különböző elképzelései miatt.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Martin Baumann

Fehérorosz repülőbotrány: Szlovákia és Csehország a sarkára állt

Szlovákia elítélendő, illegális cselekedetnek tartja a Ryaniar légitársaság civil járatának kényszerleszállását a fehérorosz főváros, Minszk repülőtérén, valamint Raman Prataszevics ellenzéki újságíró elfogását. Pozsony szerint az incidens veszélyezteti az Európai Unió állampolgárainak biztonságát.

A szlovák kormány élesen elítélte az Athén és Vilnius között közlekedő polgári gép minszki kényszerleszállását. A szlovák külügyminisztérium bekérette a fehérorosz ügyvivőt, és tiltakozó jegyzéket adott át neki. Ebben Pozsony sürgeti a fogva tartott fehérorosz újságíró, Raman Prataszevics és barátnője azonnali szabadon bocsátását, az eset objektív, alapos, független kivizsgálását nemzetközi szakértők részvételével, valamint az elkövetők igazságos megbüntetését.

Az incidensről Eduard Heger miniszterelnök a parlament külügyi bizottságának ülése után, brüsszeli útja előtt a következőket nyilatkozta: „Elfogadhatatlan számunkra, hogy leszállásra kényszerítsenek egy repülőgépet Minszkben, és hogy ily módon hamis okkal tartóztassanak le egy ellenzéki újságírót. A részletekről a litván elnök tájékoztat majd minket” – tette hozzá Heger. A miniszterelnök leszögezte,

szlovák részről minden fajta európai uniós szankciót támogatnak, amelyek nem nehezítik a fehéroroszok életkörülményeit.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök Twitter-üzenetében a legfontosabbnak az ügy kivizsgálását tartja, mivel a nemzetközi jog megsértésének – mint fogalmazott – következményei kell, hogy legyenek.

A szlovákiai sajtóorgánumok főszerkesztői is közös nyilatkozatban állnak ki a fehérorosz újságírók mellett, és felszólították Szlovákia és az Európai Unió képviselőit, hogy tegyenek meg mindent a védelmükért és a megmentésükért.

Csehország ugyancsak ragaszkodni fog az eset alapos nemzetközi kivizsgálásához,

amely a külügyi tárca szerint veszélyeztette az utasok és a személyzet életét. Ján Kohout cseh külügyminiszter-helyettes hétfőn bekérette Fehéroroszország csehországi nagykövetét, Valerij Kurdukot, és tiltakozását fejezte ki a nemzetközi légiközlekedési jogszabályok megsértésének súlyos gyanúja miatt. Prága jelezte, az összes kapcsolódó lépését összehangolja az európai uniós partnereivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×