eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Arrested man in handcuffs with handcuffed hands behind back
Nyitókép: BrianAJackson/Getty Images

Miért vertek bilincsbe a britek annyi uniós polgárt?

Nagy-Britanniában az elmúlt hetekben több, állásinterjúra az országba érkezett EU-s állampolgárt vettek őrizetbe. Ennek nyomán egy kiszivárgott dokumentum szerint az Unió a polgárok jogainak tiszteletben tartására kéri majd Boris Johnson kormányát.

Az utóbbi napokban sokkoló történetek láttak napvilágot Nagy-Britanniába érkezett, majd megbilincselt, őrizetbe vett és kitoloncolt uniós állampolgárokról. Általában olyan fiatalokról van szó, akik a brexit előtt nem éltek a szigetországban és állásinterjúra érkeztek, majd hazatérve akartak vízumért folyamodni.

A 20 éves Ana Silvestre olasz-brazil kettős állampolgár például a Guardian című lapnak elmondta, hogy május 8-án brazil férjével együtt megtagadták tőle a belépést a lutoni reptéren. Bilincsbe verték és éjszakára egy furgonban tartották, majd egy gyűjtőközpontba vitték, ahol hét napig tartották fogva, mielőtt visszatoloncolták volna Olaszországba.

A telefonját is elvették és így nem tudta felhívni Liverpoolban élő nővérét. Luigi Di Maio olasz külügyminiszter szerint 12 állampolgárukat toloncolták így ki.

Más EU-s polgárok – franciák, csehek, bolgárok és görögök is – hasonló bánásmódra panaszkodtak.

Az Észtországból származó, 20 éves Abi-t azzal vádolták meg, hogy au pairként akart dolgozni, 30 órára bezárták, majd szintén hazaküldték – mesélte a Guardian című lapnak. Egy fiatal francia nőt szintén hét napra bezártak, majd február végén hazaküldték.

Figyelmeztetnek

A brit belügyminisztérium a tudósítások nyomán annyiban változtatta meg a szabályokat, hogy a határon megállított uniós polgároknak lehetővé teszi az óvadék kifizetését és így családtagjaiknál vagy ismerőseiknél megszállva várhatják a döntést.

„Mivel véget ért a szabad mozgás, az EU-ból származó emberek ugyan továbbra is látogathatják az Egyesült Királyságot, de

akik dolgozni vagy tanulni jönnek, azoknak meg kell felelniük a belépési feltételeknek, ezért felhívjuk őket, hogy ezeket az utazás előtt ellenőrizzék”

– közölte a hatóság.

Kevin Foster, a brit kormány bevándorlási államtitkára egy parlamenti kérdésre válaszolva azt mondta: „állásinterjúra beutazhat az EU-s polgár. Ha ez sikeres, távoznia kell és vízmuért kell folyamodnia”. Hozzátette, hogy „a szabad mozgás időszakában érkezett uniós polgárok a barátaink, szomszédaink és kollégáink. Elköteleztük magunkat és törvényeket is hoztunk a jogaik védelmére.”

Sokkoló módon brit-EU-s kettős állampolgárok is kaptak olyan – hibásan kiküldött – figyelmeztető leveleket a belügyminisztériumtól, amely szerint elveszíthetik munkára és egészségügyi ellátásra való jogukat, ha hat héten belül nem folyamodnak letelepedési státuszért.

A CNBC idéz egy felmérést, amely szerint minden tizedik brit földön élő EU-s polgár azt fontolgatja, hogy június végén hazatér – ekkor jár le ugyanis a határidő, ameddig letelepedési státuszért folyamodhatnak.

Az Állampolgárok Jogállását Megfigyelő Hatóság nevű jogvédő szervezet közvéleménykutatása szerint a legtöbb, távozást fontolgató uniós polgár német, spanyol vagy francia férfi, aki már 5-10 éve él Észak-Kelet vagy Dél-Kelet Angliában. A maradók pedig inkább fiatalabb litván és portugál, illetve a jogi státusz alapján az uniósokkal egy kategóriába eső norvég nők, akik kevesebb, mint egy éve élnek Walesben vagy Észak-Kelet Angliában.

Üzenet Boris Johnsonnak

A Guardian birtokába került most egy olyan uniós nyilatkozattervezet, amely a „diszkrimináció mellőzésére hívja fel a brit kormányt az EU-polgárok jogaival kapcsolatban”. A szöveg még változhat a jövő heti uniós csúcs előtt, mivel a brit-uniós viszony egyéb problematikus részeit, például a halászatot és az északír vámszabályozást is említi.

Az uniós fővárosokban egyre nagyobb az aggodalom a londoni kormánynak a polgáraikhoz való hozzáállása miatt, és attól tartanak, hogy a brexittárgyalások során kialkudott jogokat sem biztos hogy garantálják a számukra.

A felmérést végző és a kilépési egyezmény alapján létrejött jogvédő szerv a lap szerint „aktívan foglalkozik az ötlettel”, hogy jogi eljárást indít a brit belügyminisztérium ellen.

A Guardian felhívja a figyelmet, hogy az állásinterjúra érkező, de vízummal nem rendelkező EU-s polgárokat is be kell engedni.

Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×