eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. április 7-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Más országban használná a Szlovákiától visszakért oltásokat Oroszország

Az Orosz Közvetlen Beruházási Alap arra kérte a szlovák kormányt, küldje vissza a Szputnyik V vakcinaszállítmányt. A Twitteren megjelentetett közlemény szerint szerződésszegés miatt kérik vissza az oltóanyagot. Igor Matovič pénzügyminiszter, volt miniszterelnök csütörtökön utazott Moszkvába, és a közösségi hálón megerősítette az oroszok kérését. Matovič pénteken Budapesten tárgyal.

„Az Orosz Közvetlen Beruházási Alap április 6-án megfogalmazott levelében arra kéri a szlovák kormányt, az ismételt szerződésszegések miatt szolgáltassa vissza az oltóanyagot” – áll a RIA Novosti ügynökség által idézett dokumentumban. Az oroszok szerint a vakcinát más országokban használják fel.

Az orosz TASS hírügynökség úgy tájékoztatott, hogy a beruházási alap szerint a Szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet szerződést szegett azzal, hogy a Szputnyikot olyan laboratóriumban vizsgálták, amely nem tagja az Európai Unió gyógyszerellenőrző laboratórium-hálózatának. Az oroszok felkérték a szlovák kormányt, hogy küldjék el a vakcinát egy uniós tanúsítvánnyal rendelkező laboratóriumba. Az orosz fél állásfoglalásában az áll, hogy „az összes Szputnyik V szállítmány azonos minőségű, szigorú minőség-ellenőrzésen esik át a Gamaleja Intézetben, továbbá, hogy a Szputnyik minőségét a világ 59 országának hatóságai igazolták.

Kirill Dmitrijev, az Orosz Közvetlen Beruházási Alap ügyvezető igazgatója csütörtökön Moszkvában találkozott Igor Matovič szlovák pénzügyminiszterrel. A hivatalos találkozó célja az oltóanyag Szlovákiába szállításával kapcsolatos technikai kérdések tisztázása volt. Matovič péntekre ígért tájékoztatást a tárgyalás eredményéről.

A Szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet pedig csütörtökön jelentette be, hogy a Szputnyik V gyártója nem bocsátotta rendelkezésére az értékeléshez szükséges adatok mintegy 80 százalékát. Zuzana Baťová, az intézet igazgatója elmondta, az adatok hiányosak és nem elég egyértelműek ahhoz, hogy állást lehessen foglalni a vakcina felhasználásával kapcsolatos kockázatok és előnyök arányáról.

Baťová arról is beszélt, hogy a dokumentumok szerint, melyeket a gyártó az Európai Gyógyszerügynökségnek küldött, a Szlovákiába beszállított vakcinakészítmény nem azonos azzal a kész gyógyszerrel, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség vizsgál. „A Lancet folyóiratban publikált preklinikai és klinikai tesztekhez használt gyártási tételek nem ugyanazokkal a jellemzőkkel és tulajdonságokkal bírnak, mint a Szlovákiába érkezett gyártási tételek” – hangsúlyozta a Szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet vezetője.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×