eur:
397.15
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Negatív teszt nélkül szinte mozdulni sem lehet a Nyitrai járásban

A szlovák kormány a lockdown szigorúbb formáját vezette be a Nyitrai járásban, mivel az ottani egyetemi kórház csaknem megtelt. A járvány viszont nemcsak Nyitra környékén, hanem országos viszonylatban is súlyos, a rendőrség ezért ellenőrizni fogja a járások határait. A hétvégén tömeges szűrés is lesz a járásban. A súlyosbodó vírusadatokra való tekintettel a szlovák rendőrség szigorúbb ellenőrzéseket ígért.

A járvány által leginkább sújtott szlovák városban minden tizedik lakos fertőzött. A nyitrai egyetemi kórház a napokban az összeomlás szélére került, olyan sok koronavírusos beteget szállítottak be a mentők, és ezért már más kórházak segítségét is kérték. Ebből kifolyólag alakult át a galántai intézmény is Covid-kórházzá, ahol csütörtöktől csak koronavírusos pácienseket kezelnek az akut betegeken kívül.

A kritikus járványügyi helyzet miatt a Nyitrai járás vállalatai már elkezdték letesztelni a dolgozóikat. Január 11-től a járáson belül szigorodnak a kijárási tilalom feltételei. „Jövő hétfőtől már csak azok a személyek mehetnek be a munkahelyükre a Nyitrai járásban, akik fel tudnak mutatni egy PCR vagy antigén koronavírustesztről szóló negatív tanúsítványt” – jelentette be Marek Krajčí egészségügyi miniszter. Ugyanez vonatkozik azokra, akik a gyermeküket óvodába vagy iskolába kísérik, és

a helyiek már a természetbe sem mehetnek negatív teszt nélkül.

Abban az esetben viszont, ha valaki a legközelebbi boltba vagy gyógyszertárba készül, nincs szüksége tesztre. Azoknak sem kell részt venni a mintavételen, akik az előző három hónapban átestek a megbetegedésen, és erről fel tudnak mutatni valamilyen igazolást. A szigorítások január 29-ig lesznek érvényben. A Nyitrai járásban mindemellett

a következő három hétvégén tömeges mintavételt szerveznek, mindezt a szerdán meghozott kormányjavaslat alapján.

Marek Hattas, Nyitra polgármestere közölte, hogy a járásban már megkezdődtek az előkészületek. A cél: csökkenti a pozitív eredmények görbéjét, hogy ennek eredményeképpen a járás visszatérhessen a normális életbe. A Jaguar-Land Rover nyitrai autógyárában is elkezdték már a mintegy ötezer alkalmazott tesztelését.

Miroslava Remenárová, a cég vállalati kapcsolatokért felelős menedzsere közölte, csütörtökön reggel hét órakor elkezdték a gyárban a tesztelést.

A kijárási tilalom betartatásának érdekében fokozott rendőri ellenőrzésekre kell számítani országszerte.

Közlekedési, rendvédelmi és vasúti rendőrök is nagyobb számban teljesítenek majd szolgálatot a következő napokban, hetekben. A rendőrök szúrópróbaszerűen igazoltathatnak a járási határokon. Emellett azokat a helyeket is ellenőrizni fogják, ahol több ember találkozik egymással. Például élelmiszerboltokban, drogériákban vagy akár a mintavételi pontok előtt. Minden egyes szabálysértést egyénileg fognak elbírálni. Közigazgatási eljárás keretében akár 1600 eurós büntetés is kiszabható annak, aki nem tartja be a rendelkezéseket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Megindult az invázió, betört Libanonba az izraeli hadsereg - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Megindult az invázió, betört Libanonba az izraeli hadsereg - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban megbejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×