eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A londoni South Molton Street karácsonyi díszei alatt egy járókelő 2020. december 23-án, amely általában az év egyik legforgalmasabb bevásárlónapja. A koronavírus új változatának terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában a háromfokozatú járványkészültségi rendszert december 20-tól kiegészíti egy újabb, negyedik fokozat.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Romlik a helyzet a briteknél, kutatók az oltási tervet is átszabnák

Angliában a Trópusi Betegségek Főiskolája, a kormány Tudományos Tanácsadói Testületével együttműködve, jelentést tett közzé arról, hogy az eredeti tervet megváltoztatva, hetente nem egymillió, hanem kétmillió embert szükséges beoltani a koronavírus ellen.

Ami azt illeti, bár koromnál fogva kellene kapnom valamiféle értesítést, eddig se a londoni egészségügyi szervek, se a háziorvosom nem szólt, hogy jelentkezzem. Azt írják a lapok, hogy heti húszezer oltást már most elvégeznek. Az oxfordi AstraZeneca-szérum jóváhagyása állítólag percek kérdése, ennek a hatékonyságában nagyon bíznak az angolok, és az is előnye, hogy nem kell mélyhűtésben tartani. A kormány százmillió adagot rendelt.

Nagy-Britanniában eközben gyorsan terjed a koronavírus-megbetegedés, hétfőről keddre 41 385 új eset volt a szigetországban, ismét növekednek a számok. Hetvenegyezren belehaltak a fertőzésbe, 357-tel többen, mint tegnap. A most közzétett szakértői javaslatban kétmillió injekció szükségessége szerepel, de talán ezzel sem tartóztatható fel Angliában harmadik fertőződési hullám egy Dél-Afrikából származó vírusváltozat miatt, amely az eddigieknél még veszélyesebbnek ígérkezik. Azt is javasolják a szakértők, hogy januárban minden brit iskola maradjon zárva.

Ezen a héten a szigetország újabb vidékeit sorolják a négyes számmal jelölt járványügyi kategóriába,

Angliának immár kétharmada esik a kijárási tilalommal és egyéb megkötésekkel járó besorolás alá.

Az injekciózástól sokat várnak a hatóságok, az oltóhelyekre önkéntesek ezrei is segítenek eljuttatni a szérumot, de így is elhúzódhat az oltási akció nyárig.

Az eddig elvégzett oltásokkal a kórházak és rendelők egészségügyi dolgozóit igyekeznek védeni, ők érintkeznek a fertőzöttekkel és rájuk van most nagyon nagy szükség. A sorrendben utánuk az idősotthonok lakói következnek. Veszélyeztetett területnek látják a hatóságok az iskolákat is, tehát az a terv, hogy januárban szüneteljen a gimnáziumi tanítás. Ennek vannak ellenzői is: ha a fiatalok nem kezdik el a következő tanévet január negyedikén, az komoly kiesést jelent számukra – mondja a parlament oktatásügyi bizottságának elnöke, Robert Halfon, és a minisztereket a terv elutasítására kéri. Ám úgy hírlik, az lesz a huzavona vége, hogy a diákok most nem mennek vissza az iskolába, és a kiesés pótlását a nyári vakáció rovására hajtják majd végre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×