eur:
397.19
usd:
356.44
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Vendégek egy étterem teraszán a brit főváros Soho negyedében 2020. december 15-én. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy december 16-tól a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintje lép életbe Londonban és térségében az új fertőződések számának növekedése miatt.
Nyitókép: MTI/EPA

A britek Gandalfnak is beadták a vakcinát, de sok a szkeptikus

Nagy-Britanniában a gazdasági motornak számító dél-kelet angliai régió nagy részét is a legszigorúbb koronavírus-korlátozásokkal sújtják szombattól. Ez azért történik, mert 46 százalékkal megugrott a fertőzések száma. Közben már a Gyűrűk ura is érintett az oltási programban.

Gandalfnak is beadták a vakcinát – hiába játszik hatalmas varázslót a Gyűrűk urában, a 81 éves Sir Ian McKellen úgy gondolta, jobb ha biztosra megy.

A színész az egyik állami kórházban kapta meg az oltást és szinte azonnal üzent a szkeptikusoknak:

“Ez egy különleges nap, eufóriát érzek. Nem habozom azt javasolni, hogy más is tegyen így. Nagyon szerencsés vagyok”

– tette hozzá.

Nagy-Britanniában az váltaná ki a legnagyobb visszhangot,

ha a most 94 éves II. Erzsébet királynő és férje, a 99 éves Fülöp herceg is beadatná magának a vakcinát.

Egyelőre azonban nem tudni, hogy erre mikor kerül sor.

A fejlett világban sok a szkeptikus

Miközben a britek elsőként hagyták jóvá a Pfizer vakcinát és kezdték meg a tömeges oltóprogramot, a szigetországban és máshol is sok a vakcinaszkeptikus.

Egy korábbi felmérés szerint a britek 67 százaléka mondta „valószínűnek”, hogy beadatná magának a nem kötelező védőoltást, míg 21 százalék azt, hogy „valószínűleg” vagy „nagyon valószínűen” nem. Egy októberben kiadott kanadai tanulmány szerint pedig az amerikaiak 25, a kanadaiak 20 százaléka nem oltatná be magát.

„Sokkolnak a számok – mondta Daniel Freeman, az Oxfordi Egyetem klinikai pszichológia professzora. – Sokat kutattam a témát.

A pandémia után azt látjuk, hogy az összeesküvés elméletek átmentek a fősodorba.

A lakosság negyede eljátszik az ilyen gondolatokkal, a fennmaradó negyed pedig folyamatosan így is gondolkodik.”

A brit média novemberi tudósításai szerint a nyugati világban a nyárhoz képest még nőtt is a bizalmatlanok tábora.

Hiába akasztotta meg az emberiség életét a koronavírus, az Egészségügyi Világszervezet szerint a vakcinával szembeni ellenállás immár “vezető globális fenyegetés”, pedig a WHO szerint oltóprogramok nyithatják meg az utat a gazdasági talpra állás előtt.

Boris Johnson boldog „kis karácsonyt” kívánt, miközben a délkeletre lesújt a szigor

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a parlamentben közölte, hogy a délkelet-angliai régióban 46 százalékkal megugrott fertőzések miatt a gazdaság egyik motorjának számító térséget a legszigorúbb, hármas sávba sorolta a kormány.

Az intézkedésekkel immár az angliai lakosság 68 százaléka él majd fokozottabb korlátozások között és csak 2 százalék a legenyhébb szabályozás alatt.

Aminek egy kicsit örülhetnek a britek: Boris Johnson kormányfő nem törli el a karácsonyt.

„Legyen egy jó kis karácsonyotok! – idézte a dalt, de hozzátette: – A hangsúly a kicsin van.”

Azaz, Johnson és kormánya meghagyja az ötnapos karácsonyi szabadságot, de azt kéri a lakosoktól, hogy ne éljenek vissza vele.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×