eur:
395.31
usd:
367.47
bux:
71652.51
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Boris Johnson brit miniszterelnök Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadja a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2020. január 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Már a brit élemiszer-ellátást veszélyezteti a brexitvita

Miközben Boris Johnson brit kormányfő az Európai Bizottság elnökével való találkozóra készült, a brit élelmiszer-ellátó ágazat figyelmeztetett: súlyos fennakadásokra kell felkészülni a brexitet követő átmeneti időszak végén.

“Már túl késő lehet, bébi” – így fogalmazott Ian Wright, a brit élelmiszerkereskedőket tömörítő Étel- és Italszövetség (FDF) főnöke parlamenti képviselők előtt.

“14 munkanap maradt, hogyan tudnának ebben a környezetben felkészülni a kereskedők?” – tette fel a kérdést arról, miként lehetne biztosítani az akadálymentes élelmiszer-kereskedelmet Nagy-Britannia egészében a brexit utáni átmeneti időszak végén.

Wright kiemelte, hogy a brit kormány csak most hozta nyilvánosságra azokat a szabályokat, amelyek alapján a walesi kikötőkből Észak-Írországba lehet küldeni az árut. A brexit utáni kereskedelmi alkuval és a határellenőrzéssel kapcsolatos bizonytalanság miatt nehéz garantálni, hogy az élelmiszer akadály nélkül tud majd mozogni a kikötőkön keresztül – mondta.

“Nem lehetünk biztosak január 1-je után az EU és Nagy-Britannia közötti élelmiszer-forgalom akadálymentességében… Egyrészt lesz a határellenőrzés, másrészt a vámok, és még nem látjuk, hogy ezek mekkora gondot okoznak majd.”

Előfordulhat, hogy nyitott kapukat döngetett, mert a brit kormány – az EU felé tett jelentős engedményként – visszavonta azt a törvényjavaslatot, amely hatályon kívül helyezte volna a brexitegyezménynek az északír áruforgalomra vonatkozó részét.

Habár a 24. órában London és Brüsszel kifejezetten borúlátóan tekintett arra, hogy sikerül-e a kereskedelmet maximálisan megkönnyítő egyezményt kötni, kommentátorok szerint a gesztus lökés lehet az alku felé.

Boris Johnson brit kormányfő szerdán Brüsszelbe utazott, hogy személyesen találkozzon Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnökkel, és megpróbáljanak kompromisszumot találni. A találkozó előzményeiről és várható fejleményeiről ebben a cikkünkben olvashat.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×