eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Porsche német autógyártó első, teljesen elektromos Taycan sportautóinak egyike a szerelőcsarnokban a cég stuttgarti üzemében 2020. március 5-én. Az autógyártó céget 1931-ben Ferdinand Porsche alapította Stuttgartban műszaki tervezőirodaként.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Lassan gyógyuló sebeket ejtett a világgazdaságon a járvány

Erőtlen és szórványos marad a pandémia utáni globális gazdasági talpra állás, az Unióban a németek kilátásai jobbak, mint a franciáké, a spanyoloké vagy az olaszoké, Kína teljesítménye a 80-as évek óta nem volt ilyen gyenge, de Indiában még rosszabb a helyzet.

Angol rövidítéssel TIGER-nek, azaz tigrisnek nevezik az amerikai Brookings kutatóintézetnek és a brit Financial Times újságnak a globális gazdasági növekedést figyelő indexét. A legújabb előrejelzés szerint azonban a világgazdaság inkább ijedt kismacskaként, mintsem ragadozóként viselkedik a Covid-19 pandémia árnyékában.

Még várni kell, hogy visszaálljunk a vírus előtti szintre

A most kiadott index szerint a világ legnagyobb gazdaságaiban ingadozó a növekedés, és ez a hír rányomja majd bélyegét a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank eheti éves gyűléseire.

Több országban a második koronavírus-fertőzési hullám aláássa a vállalkozások, háztartások és befektetők bizalmát. Mindeközben alacsony az esélye, hogy a kormányok további pénzügyi csomagokkal stimulálják a gazdaságot. Emiatt sok országban messze jár a termelés attól, hogy elérje a pandémia előtti szintet.

„Nincs a láthatáron átfogó és erős talpraállás” –

osztotta meg a rossz hírt Eswar Prasad professzor, a Brookings Intézet kutatója, hozzátéve: egyre nagyobb a kockázat, hogy „lassan gyógyuló sebeket szenvedtek el a gazdaságok”.

Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója már a múlt héten azt mondta, hogy a világgazdaság csak lassan, egyenlőtlenül és bizonytalan módon áll majd talpra a járvány után.

A 2012 óta publikált TIGER-index szerint az elmúlt 8 év gazdasági visszaesései során soha nem voltak olyan gyengék a gazdasági teljesítményekről szóló adatok, mint most.

Vannak jó jelek, de a cégek kilátásai mégis borúsak

A mostani jelentés szerint annak ellenére, hogy jelentősen felpörgött az ipari teljesítmény, ami lökést adott a nemzetközi kereskedelemnek, a háztartások a korábbi szinten költenek és a fejlett gazdaságok kormányai dotációval pótolják ki az elveszett jövedelmeket, a cégek perspektívái bizonytalanok, a vállalkozások, háztartások és befektetők bizalma pedig alacsony. Mindez alááshatja a talpra állást.

„A privát szférában padlót fogott a bizalom, ami nem jó hír az üzleti befektetések és a munkahelyteremtés szempontjából”

– mondta Prasad professzor.

Kezdenek elfogyni az eszközök a növekedés serkentésére

A világ ugyanakkor a fiskális intézkedések miatt megmenekült a nagyobb bajtól – tette hozzá. A központi bankok megtették, amit tudtak, de közben

kezd kifogyni a munícióból a pénzpolitika,

és egyre kevesebb eszköz érhető el a gazdaság megtámogatásához – mondta.

Bár az amerikai gazdaság a nyáron jobban teljesített, mint az európai, és a tengerentúlon esett a munkanélküliség, az utóbbi hónapokban megtorpant a trend, miközben a politikusok a munkanélkülieket segítő programokon marakodtak.

Az euróövezetre a defláció veszélye leselkedik. Az öreg kontinensen gyorsabban állt talpra a német, mint az olasz, spanyol és francia gazdaság.

Kína a „sikersztori”, India a rossz példa

Kínának sikerült a legjobban magához térnie és a legtöbb ágazatban visszaállítani teljesítményét a koronavírus-járvány előtt szintre. Ennek ellenére

Kína teljesítménye az idén gyengébb lesz, mint az 1980-as évek nagy gazdasági nyitása óta bármikor.

A jelentés kitér arra, hogy mindeközben Indiában, ahol nem léptek fel olyan keményen a vírus ellen, mint Kínában, szinte működésképtelenné vált a gazdaság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×