eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Védőmaszkos pincér egy londoni étteremben 2020. szeptember 22-én. A koronavírus ismét gyorsuló ütemű terjedésének megfékezése érdekében Boris Johnson brit miniszterelnök részleges, elsősorban a vendéglátószektor működését érintő korlátozásokat jelentett be. Az angliai vendéglátóhelyek szeptember 24-től csak 22 óráig tarthatnak nyitva, emellett az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lesz, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Akár hat hónapig is tarthatnak a brit Covid-szigorítások

A szigorítások között szerepel a nyitvatartás korlátozása a vendéglátóhelyeken és az otthoni munka újbóli bátorítása. Boris Johnson miniszterelnök szerint azért emelkedik a fertőzöttek száma, mert az emberek nem tartották be a szabályokat.

A nemzethez szóló televíziós beszédben jelentette be a COVID-19 járvány ellen hozott új és furcsának is nevezhető intézkedéseket a brit miniszterelnök. Boris Johnson arról beszélt, hogy lelkileg vonakodik korlátozni az emberek szabadságjogait, “de ha nem lépünk fel, akkor később, amikor halmozódni kezdenek a halálesetek még keményebb lépésekre lesz szükség”.

Az új - és várhatóan fél évig érvényben maradó - szabályozást azzal indokolta, hogy - bár az emberek többsége szabálykövető volt - túl sok volt az olyan eset, amikor mások megsértették az előírásokat.

“Fenntartjuk a jogot, hogy nagyobb tűzerőt vessünk be, még nagyobb korlátozásokkal” - mondta televíziós beszéde előtt a parlamentben a miniszterelnök.

A brit kormány országos rendelkezései nyomán:

  • az éttermek, pubok és más vendéglátóhelyek ugyan nyitva maradhatnak, de este 10-kor be kell zárniuk.
  • A pubokban és bárokban csak asztali kiszolgálás engedélyezett, azért, hogy a látogatók biztonságos távolságban maradjanak.
  • Növelik a szabálysértési díj alapösszegét - 80 ezer Ft-nak megfelelő összegre és a munkahelyükre épphogy visszatért irodai és más dolgozóknak azt tanácsolják, hogy inkább dolgozzanak otthonról.

Saját hatáskörben

Johnson üzenete felemásként hat, mert hiába ő a brit miniszterelnök, amikor az államalkotó nemzetek saját hatáskörben dönthetnek a COVID-19-cel összefüggő fellépésről. Skócia például szigorúbb lépéseket vezet be:

teljesen megtiltja, hogy a különböző háztartásban élő embereknek egymást látogassák.

“Ez a legjobb esély, hogy ismét ellenőrzés alá vonjuk a járványt” - mondta a Johnsonnal gyakran szemben álló Nicola Sturgeon skót első miniszter.

A Times című lap szerint Chris Whitty tisztifőorvos és főtanácsadó úgy gondolja, hogy “nem lesz más út és a brit lakosság többségét kitevő Anglia is követni fogja a skót szabályozást”.

Erre már a kormánypárti konzervatív képviselők is felkészültek, “ez lesz a következő lépés” - kommentálta a várható további forgatókönyvet a BBC Newsnight című esti műsora.

Johnson szerint nehéz lesz a tél, de

a most bejelentett rendelkezések életben tarthatják a gazdaságot.

Ezentúl több helyen megkövetelik majd a maszkviselést és akár a katonaságot is az utcákra vezényelhetik, hogy segítsenek a rendőrségnek a szabályok betartatásában.

Az iskolák és egyetemek közben nyitva maradnak - bár több intézményből már most hazaküldték az összes diákot, mert fertőzött személyeket találtak köztük.

A többség támogatja, sokan nagyobb szigort várnak

A YouGov közvéleménykutató szerint a brit felnőttek 78 százaléka támogatja az új szabályozást. Érdekes módon 45 százaléka szerint a lépések nem elég szigorúak, 32 százaléka szerint viszont megfelelőek.

Johnsont megkérdezték, hogy miért rosszabbak a brit fertőzési adatok, mint például a német vagy olasz számok. Erre azt válaszolta: “fontos különbség van, a mi országunk szabadságszerető ország és

nagyon nehéz arra kérni a brit lakosságot hogy egységesen kövessen szabályokat,

amikor ez szükséges”. Nagy-Britanniáé az egyik legmagasabb COVID-19-es halálozási adat Európában: eddig 41 825 embert vesztette életét a szigetországban a járvány miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×