eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Koronavírus-tesztelésre várakoznak emberek a Kaliforniai Egyetem kampuszán Haywardban 2020. július 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Zsinórban döntötték a rekordokat az amerikai fertőzési adatok

Az elmúlt héten ismét egynapos rekordok dőltek meg az amerikai koronavírus-fertőzések számában a friss adatok szerint. Két állam és a főváros kivételével a szövetségi államok többségében nőtt a fertőzöttek száma.

A koronavírus-fertőzéseket és a Covid-19 betegség okozta haláleseteket világszerte figyelő Johns Hopkins egyetem szerint rossz hete volt Amerikának. A legfrissebb adatok szerint kedden, szerdán és csütörtökön is egyre magasabb volt az egy nap során regisztrált fertőzöttek száma - 45 ezer 800-ról először 51 ezerre, majd több, mint 54 ezer 400-ra ugrott az adat.

Pénteken némileg mérséklődött az új fertőzések száma és visszacsúszott 52 ezer 200-ra a 383 millió lakosú országban.

Texasban és Floridában erősödött meg a vírus

Amerikában szombaton emlékeztek meg a Függetlenség Napjáról és sokan attól tartottak, hogy a tömegben ünneplő emberek tovább terjeszthetik a vírust.

A napi fertőzések azonban ekkorra már megdöntötték a korábbi rekordokat. Leginkább Floridában és Texasban ugrottak nagyot a számok, 11 200-ra és 8200-ra.

A CNBC leírása szerint a helyzet kezd ellenőrizhetetlenné válni és túlfeszítheti a kórházi kapacitásokat. Két texasi megyében, Starrban és Hidalgóban gyakorlatilag megteltek a kórházak és helyi illetékesek azt tanácsolják az embereknek, maradjanak otthon és kerüljék a gyülekezést.

Florida most nem paradicsom

A floridai és texasi adatok továbbá azt mutatják, hogy az összes tesztelt személy 14, illetve 13 százaléka fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, ami jóval magasabb, mint az Egészségügyi Világszervezet által a gazdaság újra nyitásához meghatározott küszöb.

Floridában a pozitív teszteredményt produkáló fertőzöttek átlagéletkora 35 év. Texasban jelentős részük 20 és 39 év közötti.

Ron DeSantis floridiai kormányzó ennek ellenére azt mondta, hogy nem záratja be újra a vállalkozásokat és a kötelező maszkviselést sem volt hajlandó rendeletbe adni. Annyi engedményt tett, hogy leállította a gazdasági tevékenység újrakezdését célzó további lépések végrehajtását.

A helyi önkormányzatok keményebben lépnek fel - Miamiban lezárták a tengerparti standokat a július 4-i hétvégére. Miami-Dade megyében este 10-től reggel 6-ig kijárási tilalmat vezettek be és néhány üzletet bezáratnak. A lépéseket azzal indokolják, hogy a megyében 8-ról 20 százalékra ugrott a pozitív koronavírus-teszt eredmények száma.

Francis Suarez, Miami polgármestere vasárnap azt mondta, hogy a helyi bárok és éttermek újranyitása miatt ugrott meg a fertőzések száma.

"Világos, hogy exponenciális a növekedés. Egymás után döntögettük a rekordokat az elmúlt hetekben. A nyitás után az emberek úgy kezdtek el egymással időt tölteni, mintha nem is létezett volna a vírus"

- fogalmazott egy tévéinterjúban.

Nem bírják a texasi kórházak a terhelést

Greg Abbott texasi kormányzó rendeletet adott ki, hogy a 20-nál több koronavírus-fertőzéssel rendelkező megyékben kötelező a maszk viselése. Emellett bezáratta a bárokat, az éttermeket pedig utasította, hogy csökkentsék az ülőhelyek számát. Texas volt az elsők között “nyitó” szövetségi állam, ahol egyes üzletek már májusban nyithattak a karantén után.

Austin város polgármestere szerint a helyi intenzív osztályok 10 napon belül elérik kapacitásuk határát. Houstonban ez három hétig tarthat.

Sylvester Turner polgármester azt mondta, hogy fel tudnak még szabadítani ágyakat a Covid-19 betegeknek, de nincs elég nővér és személyzet.

Trump elnök közben a hétvégi ünnepségen azt mondta, hogy kormányzata “jelentős haladást ért el a pandémia kezelésében”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×