eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Jemeni kisgyerek orvosi vizsgálatra érkezik anyjával egy egészségügyi központban, Szanaában 2020. április 19-én. Jemenben a 2014-ben kezdődött polgárháború miatt több mint 10 millió gyermek éhezik, közülük legalább kétmillióan súlyosan alultápláltak.
Nyitókép: Jajha Arhab

Ahol nem fékez a koronavírus: a közel-keleti háborúkban

Bár az egész világot „pillanatállj-ba” tette a koronavírus-pandémia, úgy tűnik van olyan hely, ahol ugyanúgy folytatódnak a dolgok, mint korábban. A Közel-Keletről van szó, ahol nem álltak le a helyi háborúk.

Szíriában, Líbiában és Jemenben is felütötte a fejét az új típusú koronavírus-fertőzés, ennek ellenére nem álltak le a harcok.

Jogvédő csoportok szerint pedig a tömeges fertőzés pusztító hatással járna, mivel szinte romba dőltek az érintett országok egészségügyi ellátórendszerei.

Az ENSZ „globális tűzszünetet” sürgetett, hogy az országok a pandémia elleni harcra összpontosíthassanak. Úgy tűnik azonban, hogy a szembenálló felek nem hallgatnak rájuk – jegyzi meg az al-Dzsazíra.

Líbia: eszkalációban érdekeltek a felek

Líbiában a kis területet ellenőrző, de a külföld és Törökország által elismert kormány, valamint az Egyesült Arab Emírségek által elismert, Halifa Haftar tábornok által vezetett ellenkormány csatázik egymással.

A világjárvány előtt a törökök és az Emírségek is arra készültek, hogy megerősítik helyi szövetségeseiket az újabb, nemzetközivé váló konfliktusban.

"Míg a nyugatiak a vírus miatt elfordultak a térségtől, a törökök továbbra is katonai győzelemhez akarják segíteni szövetségesüket.

Haftar tábornok erőinek válasza erre az, hogy civil célpontokat támadnak"

– mondta az al-Dzsazíra által megkérdezett szakértő. Egyik fél sem érdekelt a deeszkalációban – tette hozzá. Ez azért is van így, mert Líbiában egyelőre nem terjedt el a járvány, és nem bénítja meg a harcosokat.

Jemen: a szaúdiak kezdenek a saját bajukra koncentrálni

Jemenben sem csitulnak a harcok, annak ellenére, hogy a szaúdi vezetésű koalíció – amely a helyi kormányt támogatja a húti lázadókkal szemben – a múlt héten egyoldalú tűzszünetet hirdetett.

A frontvonalakon olyan masszív csapatmozgásokat lehet látni, amire talán évek óta nem volt példa, miközben a hútik pozíciókat nyertek – mondják szakértők.

A konfliktusban eddig vezető szerepet játszó szaúdiak ugyanakkor saját koronavírus-járványukkal és a zuhanó olajárral vannak elfoglalva, így egyre hátrébb kerül a prioritási listán a jemeni kormány támogatása.

Előfordulhat, hogy alkut kötnek az Iránhoz húzó jemeni lázadókkal.

Ők pedig azzal is erősíthetik befolyásukat, hogy a koronavírus-járvány ellen határozottan fellépő, kormányként viselkedő erőként állítják be magukat.

Szíria: zsarolóeszköz lehet a fertőzött menekült

Nyugati szakértők szerint a szíriai kormány és orosz szövetségese közben arra használhatja fel a járvány terjedését az ellenzéki Idlib tartományban, hogy további nyomást gyakoroljon Törökországra és Európára.

Az Idlib visszafoglalását célzó offenzíva újraindítása azzal járhatna, hogy többezer fertőzött menekült indul meg a török határ felé.

Egyelőre úgy tűnik, az oroszok kivárnak.

Közben a szíriai kormány csak néhány tucatnyi fertőzéses esetet ismer el. Biztonságpolitikai szakértők hangsúlyozzák: Európa és a nyugati országok érdeke az, hogy továbbra is hallgassanak a fegyverek, mert különben a szíriai menekültek behozhatják Európába a koronavírus fertőzés második vagy harmadik hullámát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×