eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovákia már a károk számolgatásánál tart

30 százalékkal vetette vissza a koronavírus a szlovák gazdaságot.

A koronavírus-járvány miatt a szlovák gazdaság teljesítménye 30 százalékkal csökkent. Igor Matovič szlovák kormányfő cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a jelenlegi szigor kivérezteti a gazdaságot.

A miniszterelnök szerint ha hirtelen mindent kinyitnának, az csupán 2 százalékkal emelné meg a gazdasági mutatókat.

A jövő héttől azonban fokozatosan feloldhatják a járványügyi korlátozásokat Szlovákiában.

A keddi bejelentés szerint 66-tal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Szlovákiában. Ezzel 835-re emelkedett az országban igazoltan fertőzöttek száma. A legfrissebb adatok szerint 29 217 teszt hozott negatív eredményt. Szlovákiában eddig 113 gyógyult van, közülük 31-en igényeltek kórházi ellátást, a többi beteg otthoni karantén alatt gyógyult ki a fertőzésből. Két halálos áldozatot követelt eddig a Covid-19.

Igor Matovič kormányfő kedd délben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kórházakban már elvégezhetik a szükséges, előre betervezett műtéteket, melyeket eddig a járvány miatt voltak kénytelenek elhalasztani. Az operációk elindítását a páciensek egészségi állapotához igazítják.

A miniszterelnök a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásairól is szót ejtett. Közölte, hogy a járvány miatt a szlovák gazdaság teljesítménye 30 százalékkal csökkent. A gazdaság 70 százaléka azonban működik, és a kormány rendelkezéseinek köszönhetően az embereknek nem kell félniük, ha munkába mennek.

„A gazdaságunk attól függ, hogy a németek akarnak-e majd Volkswagent venni a pozsonyi gyárunkból”

– fogalmazta meg a miniszterelnök leegyszerűsítve az ország kiszolgáltatottságát.

Matovič hangsúlyozta azt is, hogy a hirtelen nyitás súlyos következményekkel járhatna. Elképzelhető ugyanis, hogy bizonyos jelenleg is működő gyárakban megjelennének a fertőzöttek, ezeket a gyárakat pedig meghatározott időre be kéne zárni. A termelés felfüggesztése pedig sokkal rosszabb volna a gazdaság számára.

Mint mondta, néhány kérdés válaszra vár még, hogy szakemberekkel közösen meg tudják vitatni a jelenleg zárva tartó boltok újranyitásának lehetőségét. Elmondta, várhatóan jövő hét hétfőn teszik közzé azt a tervet, amely választ ad arra, hogy mely boltok, mikor és milyen megkötések mellett nyithatnak majd ki.

Szlovákia járványgörbéjével ITT lehet ismerkedni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×