eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport brit vezetője brit nemzetiszínű zoknit visel a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott vita előtt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban 2019. január 16-án. Előző nap a brit alsóház 230 szavazat többséggel elutasította a kormány és az Európai Unió közötti Brexit-megállapodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Botot dugott a küllők közé a brit politika egyik legmegosztóbb figurája

A közelgő brit választások előtt háború tört ki a jobboldalon: a kormányzó konzervatívok terveibe bezavart az egy témával kampányoló Brexit Párt, amely szinte az összes választókörzetben jelölteket állít és így akadályozhatja a toryk győzelmét.

Biciklis nyelven szólva botot dugott a küllők közé Nigel Farage, a brit politika egyik legmegosztóbb figurája és fenegyereke. Ő és hívei provokálták ki annak idején a brexitnépszavazást és bár Farage a brit parlamentben nem jutott szerephez, európai képviselőként Brüsszelben és Strasbourgban vehemensen ostorozta az uniót.

Farage emellett egy betelefonálós rádióműsort is vezetett, míg Boris Johnson miniszterelnök – hatalomra lépése előtt – cikkeket írt egy konzervatív újságba.

A kormányzó torykat most megrettentette a kemény brexitet akaró Farage újabb erőfitogtatása. Kabinetminiszterek felháborodottan bírálták, amiért szinte az összes választókörzetben – 600 helyen – jelölteket indít az általa vezetett Brexit Párt és ezzel megoszthatja a jobboldali és brexitpárti szavazókat.

Jacob Rees-Mogg, a parlamenti alsóháznak a Csengetett, Mylord? sorozat főrendjeit idéző elnöke maga is keményvonalas brexit-párti, de úgy tűnik nem annyira, mint Farage. Rees-Mogg most egy ironikus angol mondást idézve azzal vádolta meg Farage-t, hogy "kiszakíthatja a vereséget a győzelem karmaiból" és arra kérlelte, hogy "vonuljon le a pályáról".

Hozzá csatlakozott Therese Coffey munka- és nyugdíjügyi miniszter, aki azt mondta: Farage lehet az az ember, aki miatt elpárolog a brexit.

Az első számú célpont

Ő viszont azzal vágott vissza, hogy ilyet már máskor is hallott: "2015-ben a választásokon a Brit Függetlenségi Pártot vezettem. A tory törzs akkor is hisztizett, hogy ne vedd el a szavazatainkat! De mi többet vettünk el a Munkáspárttól, mint a konzervatívoktól és még többségük is lett a toryknak a parlamentben."

Farage azt állította, hogy éppenséggel a fő ellenzéki erőre, a baloldali, de a brexit kérdésében megosztott Munkáspártra mérnek majd "példátlan csapást". A Labour-szavazókat elárulta a pártjuk, ők nekem az első számú célpont. "Megszerzem a voksaikat, úgy, ahogy 2015-ben tettem" – magyarázta egy interjúban.

Farage a múlt héten paktumot ajánlott Boris Johnson miniszterelnöknek: ha az ejti a Brüsszellel kialkudott válási egyezményt és a kemény brexit pártjára áll, akkor a Brexit Párt visszalépteti jelöltjeit a konzervatívok javára.

Johnson nemet mondott, mire Farage hadba hívta seregét. Kínos módon azonban konzervatív-párti brexithívők tömegesen támadni kezdték. Egyik jelöltje pedig átállt a torykhoz, azzal érvelve Johnson válási egyezménye a terítéken lévő legjobb lehetőség.

Közben a La Manche-csatorna túloldalán, Farage egyik kedvenc vitapartnere, Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitkoordinátora, nem hagyhatta ki a ziccert. Felemlegetve, hogy maga Farage nem indul brit parlamenti helyért, de megtartotta európai képviselői mandátumát, megjegyezte: "hát nem ironikus, hogy az európai ügyek fontosabban Nigel Farage-nak, mint a brit politika. Kár! Távozásával sok pénzt takaríthatott volna meg az európai adófizető".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×