eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Aggódnak a vaddisznók elszaporodása miatt

A vadászterületekre való bejárási tilalmat rendeltek el néhány Kassától délre fekvő településen az afrikai sertéspestis terjedésére hivatkozva. A vaddisznók elszaporodása miatt Kassán is nagy az aggodalom. Az állatok már nappal is bemerészkednek az egyik városszéli lakótelepre.

A Korzár napilap értesülései szerint a Kassától délre fekvő Abaújnádasdon, Hernádgönyűn, Szinyán, Kenyhecen és Miglécen a községi hivatalok bejárási tilalmat rendeltek el a helyi vadászterületekre. A települések a tilalmat azzal indokolták, hogy a közeli, magyarországi területeken afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznókat találtak, s mivel nem kizárható, hogy a vadak a határ szlovákiai oldalára is átjönnek, fennáll a veszélye, hogy a vadászterületekre kilátogató személyek a határzónából tovább hurcolják a kórokozót a járás egyéb részeire.

Magyarországon a Nébih adatai szerint a laboratóriumi vizsgálatok afrikai sertéspestist igazoltak több, a Tisza mentén talált vaddisznó tetemben. Az új esetek, valamint a Tisza, mint közvetítő forrás jelentette kockázat miatt a szakértői csoport több terület kockázati besorolását magas kockázatúról fertőzöttre módosította.

Legutóbb a Heves megyei Poroszló térségében találtak három elhullott, afrikai sertéspestis vírussal fertőzött vaddisznót.

Szlovákiában az érintett vadászterületeken keresztül folyik a Hernád, de több tó, valamint turista- és kerékpárút is található. Ezért a tilalom főként a horgászokat, a kerékpárosokat, a természetjárókat és a kutyasétáltatókat érinti. Nagy István, Migléc polgármestere elmondta, hogy a tilalmat a vadásztársaság és a járási hivatal közös kérésére rendelték el. A területet nem őrzik, csak szúrópróba szerűen ellenőrzik a vadásztársaság és a rendőrség emberei. A bejárási tilalom a határozatok visszavonásáig marad érvényben, és a megszegéséért 30-tól 3000 euróig terjedő pénzbírság szabható ki.

A Tőketerebesi járásban a legrosszabb a helyzet, ahol a földművelésügyi minisztérium adatai szerint a laborvizsgálatok eddig

23 esetben erősítették meg a vírus jelenlétét az elhullott állatokban:

12 esetben vaddisznóban, 11-ben pedig házisertésben mutatták ki a kórt. A szaktárca mobil hűtődobozok térségbe való eljuttatásával nyújt segítséget a sertéspestissel fertőzött régiók vadászainak, akik az elejtett vaddisznókat ezekben a hűtőkben tárolhatják, míg kézhez nem kapják a laboreredményeket.

A vaddisznók elszaporodása miatt Kassán is nagy az aggodalom. Ezekkel az állatokkal leginkább a Téhányi lakótelepen van gond. Itt ugyanis gyakran nappal is belátogatnak a játszóterek és panellakások közé. A városrész polgármestere kérte az erdészetet, adjon engedélyt a lakótelep közelében a vaddisznó állomány kilövésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×