eur:
393.14
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Andrej Kiska szlovák elnök sajtótájékoztatót tart a bukaresti kilencek államfőinek kassai találkozóján 2019. február 28-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Megdicsérték a szlovák államfői posztért versengő jelölteket

Andrej Kiska leköszönő szlovák köztársasági elnök, aki megkezdte búcsúkörútját és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nagyra értékelte, hogy mindkét szlovák elnökjelölt Európa-párti.

"Mindkét elnökjelölt - Zuzana Čaputová és Maroš Šefčovič - győzelme esetén garantált Szlovákia Európa-párti irányultságának folytatása" - ezekkel a szavakkal zárult Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének brüsszeli találkozója, amely a leköszönő szlovák elnök búcsúkörútjának első állomása volt.

Az Európai Bizottság brüsszeli székhelyén megtartott sajtótájékoztatón mindkét vezető tanúbizonyságot tett a másikhoz fűződő jó kapcsolatáról és barátságáról. Andrej Kiska a rasszista megnyilvánulások és a romák diszkriminációja elleni fellépéséért átvehette a szintók és romák jogaiért járó Európai-díjat, az elismerést Juncker is értékelte. Az Európai Bizottság elnöke rámutatott, hogy Szlovákiában mintegy négyszázezer roma él, és az országban érzékeny téma a romakérdés. Kiemelte, hogy a romák és szintók jogvédelméért létrehozott díj jó hír Európa egész roma közösségének.

Jean-ClaudeJuncker szerint AndrejKiska

elegánsan, határozottan és olykor jókora képzelőerővel látta el az elnöki hivatást.

A regnáló szlovák elnök is értékelte az Európai Bizottság elnökének barátságát, és hangsúlyozta, a jó kapcsolatuk a közös európai és polgári értékeknek köszönhető.

Andrej Kiska felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia idén ünnepeli az uniós tagság 15., ill. a rendszerváltás 30. évfordulóját, és kiemelte, hogy az évtizedek alatt hosszú utat tett meg az ország.

"Amikor arról beszélgetünk, hogy mi az Európai Unió jelentősége, mi okozza a szélsőségek előretörését, mindig hangsúlyozom, hogy

az Európai Unió nem problémát, hanem megoldást jelent"

- mondta Andrej Kiska. Az államfő arra is kitért, hogy a szlovákiai elnökválasztás hétvégi első fordulója jó előjel Európának, ugyanis nyíltan proeurópai és proatlanti jelöltek kerültek a második körbe, akiket sok ország irigyelhet. „Nem keltenek félelmet Brüsszelben, és világosan kiállnak az uniós tagságunk mellett” – tette hozzá az elnök.

Erre utalt Juncker is, amikor azt mondta, hogy Szlovákia több más, jóval nagyobb országnak is példát mutathat, köztük Franciaországnak, ahol Marine Le Pen is bejutott az elnökválasztás második fordulójába.

Andrej Kiska köszönetet mondott az Európai Bizottság elnökének, valamint az európai uniós intézményeknek azért, hogy támogatták Szlovákiát.

"Mind egy hajóban evezünk, és állandóan azon kell gondolkodnunk, hogy hogyan vihetjük előre ezt a hajót"

- fogalmazott a leköszönő köztársasági elnök, akinek június 15-én jár le a megbízatási ideje. A szlovák elnökválasztás jövő hétvégén megrendezendő második fordulójában kiderül, hogy Zuzana Čaputová vagy Maroš Šefčovič lesz-e Andrej Kiska utódja.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×