eur:
394.82
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Vjacseszlav Vologyin, a parlamenti alsóház, az Állami Duma elnöke, mielőtt megkezdődik Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelője a moszkvai Manyézs Központi Kiállítási Csarnokban 2018. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Hivatalos honlapon a képviselők leghülyébb javaslatai

Csokorba gyűjti a képviselők hülyének nevezett javaslatait az orosz Állami Duma honlapja. A parlamenti elnök szerint a cél, hogy a honatyák és a honanyák „többet gondolkodjanak”, mielőtt mindenféle bejelentéseket tennének.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke diplomatikusan fogalmazva bejelentette: ezentúl az Állami Duma honlapján egy speciálisan erre a célra létrehozott oldalon lesznek majd olvashatók a képviselők „kétséget keltő megjegyzései és javaslatai”;

az orosz média egy része azonban egyszerűen csak „hülye javaslatoknak” nevezi a megnyilvánulásokat.

A házelnök azt is közölte, hogy először konzultál a frakciókkal, hogy magyarázatot kapjon a kérdéses indítványokra, és csak ezután publikálhatják azokat a szégyenlistán.

Mint mondta, szeretné, ha a képviselők egy kicsit „jobban meggondolnák”, hogy mire is tesznek javaslatot.

Hozzátette még: a konzultáció és az indítványok publikálása lehetőséget teremt a véleményformálásra arról, hogy érdemes-e a jövőben „újrajelölni a képviselőt, különösen, ha pártlistán került be” a Dumába.

Emellett, ha hamis hírek jelennek meg az ilyen képviselőkkel kapcsolatban a médiában, akkor a parlamenti honlap lesz az a hely, „ahol objektív információhoz lehet jutni, és megvédeni a kollégákat a híresztelésektől. Ha pedig butaságot csinált, akkor lássa azt mindenki” – magyarázta elképzelését a parlamenti elnök.

Az ügy előzménye, hogy február közepén egy híroldal megszellőztette:

a Dumában téma, hogy megtiltsák az autóvásárlást azoknak, akik nem rendelkeznek garázzsal vagy parkolóhellyel.

Az ura.ru oldal egy meg nem nevezett parlamenti forrásra hivatkozott, és állítását a Közlekedési és Építőipari Bizottság egyik tagjának szavaival támasztotta alá, aki nyilvánosan reagálva azt mondta: valóban létezik az a probléma, hogy sok városban össze-vissza parkolnak az autók, még a házak közötti játszótereken is, és hogy „ezt a problémát meg kell oldani”. Bár három bizottsági képviselő azonnal cáfolta, hogy ilyen törvény készülne, a parlamenti elnök mozgásba lendült, és vizsgálatot indított a forrás felderítésére. A csak nevében liberális Liberális Demokrata Párt botrányhős vezére, Vlagyimir Zsirinovszkij egyszerű és gyors megoldást javasolt:

azonnal tiltsák be az ura.ru híroldalt, és mellette a liberális Dozsgy internetes tévéadót és az Eho Moszkvi hírrádiót is. „Akkor rend lesz az országban”

– mondta Zsirinovszkij, aki néhány hónapja egy tévés vitaműsorban megelőző atomcsapást javasolt az Egyesült Államok ellen.

„Ezek mérgezik a fiatalokat. Be kell zárni őket, és le kell tartóztani az embereiket. Ideje leállítani a rágalmazást, ami sok szövetségi tévé és rádióadón folyik” – mondta az LDPR első embere, akinek szavaiból úgy tűnik, hogy a Nyugaton a Kreml szócsövének tartott média sem elég „rendpárti”. Épp az LDPR egyik képviselője volt az, aki bizarr ötlettől vezérelve előterjesztette, hogy csináljanak Moszkvából „üdülővárost és wellness”. Egy másik pedig azt vetette fel, hogy csökkentsék a tanárok fizetését, ha azok „agresszíven lépnek fel a diákokkal szemben”.

Tavaly decemberben néhány orosz szenátor olyan javaslatokat terjesztett elő, amely gyakorlatilag

megtiltaná a médiában a név nélküli forrásokra hivatkozó – tényfeltáró –, de szerintük „kétséges hitelű” hírek közlését.

Ezt a „közrend, az élet, az egészség és az alapvető infrastruktúra” védelmében látták szükségesnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×