eur:
391.67
usd:
359.35
bux:
72356.78
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
Pozsony, 2010. május 18.A VW Slovakia által közreadott felvételen munkások dolgoznak készülő Volkswagen személygépkocsik mellett a német Volkswagen autógyár pozsonyi összeszerelő üzemében 2010. május 18-án. (MTI/VW Slovakia/Matthias Knoch)
Nyitókép: MTI/VW Slovakia/Matthias Knoch

Elbocsátások a szlovák autóiparban

A négy autógyártó közül kettőben kénytelenek a fékre lépni, és elküldeni néhány alkalmazottat. A visszaesést a német gazdaság növekedésének lassulásával és néhány modell iránti kereslet csökkenésével magyarázzák.

A szlovák autóipar évek óta az ország gazdaságának zászlóshajója. Egészen mostanáig munkaerőhiányra panaszkodtak a szlovákiai autógyártók, legújabban mégis leépítésekről, műszakcsökkentésekről érkeznek hírek a szektor legnagyobb szereplőjének háza tájáról.

Szlovákia négy autógyárából kettő ugyanis kénytelen csökkenteni a termelést.

A Volkswagen és a Kia is leépít

A pozsonyi Volkswagen több módon is megindokolta a tervezett létszámleépítést. A cég azt mondja, mivel a német gazdaság növekedési üteme idén akár a felére is csökkenhet, ezért kénytelenek meghozni ezt a lépést. Másrészt pedig azért, mert jelenleg kisebb az érdeklődés a pozsonyi gyárban gyártott luxus SUV-modellek iránt.

A másik autógyár, amely már meg is vált 27 alkalmazottjától, a zsolnai Kia. Ők ugyancsak a modellek iránti kisebb érdeklődés miatt küldték el az 5-10 éve náluk dolgozó munkásokat. Az elbocsátások híre Peter Pellegrini kormányfőhöz is eljutott, aki azt mondta, mindkét autógyártó biztosította őt afelől, hogy a termelés csökkenése nem lesz komoly hatással a gazdaságra.

Sok a teher a munkáltatókon

Tibor Gregor, a legnagyobb szlovákiai cégeket tömörítő Klub 500 elnöke szerint nemcsak a német gazdaságtól való függelem és a modellek iránti kereslet visszaesése áll az elbocsátások hátterében, hanem a munkáltatók anyagi megterhelése is, amely a különböző járulékok és különadók formájában egyre nagyobb problémát jelent az autógyártóknak. Komoly gondot jelent szerinte a drága áram is, hiszen az Európai Unió tagállamai közül a szlovákiai gyárak fizették a harmadik legmagasabb árat egy MWh-ért.

A másik két szlovákiai autógyár egyelőre nem panaszkodhat.

A nyitrai Jaguar-Land Rover napról napra több Discovery modellt gyárt, és további 800 új alkalmazott felvételére készül.

Az autógyártó képviselői szerint a termelést a brexit sem fogja befolyásolni. Egyelőre a nagyszombati PSA Peugeot Citroën sem kapcsolt lejtmenetbe, idén egy új modell gyártásának beindítását is tervezik.

A problémák ellenére a Szlovák Autóipari Szövetség szerint 2018-hoz képest idén körülbelül 70 ezerrel sikerül növelni az egy év alatt legyártott autók számát. Az egész iparág mintegy 200 ezer embert foglalkoztat, s a négy szlovákiai autógyár tavaly 1 080 000 személyautót gyártott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját
Tudósítónktól

„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját

Az amerikai republikánus jelöltállító konvenció helyszínére indult el Donald Trump, aki ellen sikertelen merényletet kísérelt meg egy fiatal fegyveres szombaton. Az FBI szerint magányos támadó volt. Közben komoly bírálatok érték az elnöki testőrséget.

Euro 2024 - számadás: A spanyolok végigverték Európa elitjét

A torna legjobb csapata diadalmaskodott a 2024-es Európa-bajnokságon, a spanyol válogatott mind a hét mérkőzését megnyerte a tornán. Ritka menetelés végén ült fel a trónra: legyőzte, illetve kiejtette a rendező német csapatot, az előző torna két döntősét, a francia és az olasz válogatottat, s a legnagyobb esélyesek közé sorolt francia csapatot, a horvát, az albán és a georgiai együttest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×