eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Sztrilkove, 2014. március 17.Ukrán katonák az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság határában, a Herszon megyében lévő Sztrilkove településnél 2014. március 17-én, egy nappal az után, hogy a Krím félsziget helyi oroszbarát vezetése által kiírt népszavazáson a lakosok nagy többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett foglalt állást. (MTI/EPA/Ivan Boberszkij)
Nyitókép: Ivan Boberszkij (MTI/EPA)

Heves vita: szlovák képviselők ellátogatnának a Krímre

Szlovák parlamenti képviselők egy csoportja készül meglátogatni az Oroszország által elcsatolt Krím-félszigetet, amely a nemzetközi jog szerint továbbra is Ukrajna része.

„Megengedhetetlen, hogy a szlovák parlament képviselői meglátogassák az annektált Krím félszigetet.

Ők nem magánemberek, hanem az országot képviselik, szabadidejükben is.

Szlovákia nem fogadta el a Krím-félsziget orosz annektálását, és a félszigetet Ukrajna részének tekinti. Ehhez mérten kellene Szlovákia képviselőinek is viselkednie” – áll a Híd Facebook-bejegyzésében, amellyel a Peter Marček független képviselő által szervezett krími kirándulás tervére reagált.

Ondrejcsák Róbert, a Híd védelmi államtitkára szerint egy ilyen látogatás az orosz propaganda malmára hajtaná a vizet. „Információink szerint a képviselőcsoport Oroszországon keresztül tervezi a krími látogatást, anélkül, hogy az ukrán hivatalos hatóságokat értesítenék.

Ezáltal gyakorlatilag elismerik azt, hogy a félsziget Oroszországhoz tartozik.

A nemzetközi kapcsolatok szempontjából ez kulcsfontosságú kérdés. Az oroszok azt próbálják propaganda szinten elhitetni, hogy Európa nem egységes“ – jegyezte meg a Híd védelmi államtitkára.

A képviselőcsoport látogatásával Ukrajna szlovákiai nagykövete sem ért egyet. Jurij Muška szerint a képviselők ezzel megsértik Ukrajna törvényeit. „Nem örülök a döntésüknek.

Azok, akik a megszállók meghívását elfogadják, megsértik az ukrán törvényeket.

Szerintem Ukrajna reakciója erre az lesz, hogy a jövőben tilos lesz nekik belépniük az országba” – jelentette ki Muška, aki levelet is írt a politikai pártoknak, hogy beszéljék le a képviselőiket az ilyen lépésről.

Andrej Danko szlovák házelnök viszont bírálatot fogalmazott meg a nagykövettel szemben. Felszólította Muškát, hogy ne avatkozzon bele a képviselők magánügyeibe.

„Ha bármely állampolgár, legyen az akár parlamenti képviselő is, valahova el akar utazni, akkor ebben semelyik nagykövet nem akadályozhatja meg”

– üzente Danko a nagykövetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×