eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szervezésében mécsesgyújtás Arnaud Beltrame, a terroristák által megölt francia csendőr emlékére a budapesti francia nagykövetség előtt 2018. március 28-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Az utcai támadások miatt fokozzák a biztonsági intézkedéseket Pozsonyban

Közel százan, a legközelebbi hozzátartozói, volt kollégái és barátai, valamint a Fülöp-szigetek szlovákiai közösségének tagjai vettek végső búcsút a hétvégén Henry Acordától, attól a fülöp-szigeteki férfitől, aki egy pozsonyi utcai bántalmazást követően a kórházban belehalt sérüléseibe.

A 36 éves Henry Acordát még május 26-án, szombaton hajnalban érte a végzetes támadás. Pozsony legforgalmasabb sétálóutcájában, a Széplak utcában hajnali fél ötkor a fülöp-szigeteki férfi kolléganői segítségére igyekezett, akiket a 28 éves Juraj Hossu zaklatni kezdett. A szóváltást tettlegesség követte, amely során Hossu egyetlen rúgással ártalmatlanná tette a nők védelmére kelt férfit, majd a földön fekvő, magatehetetlen Acordába még kétszer belerúgott.

A fülöp-szigeteki férfit kórházba szállították, ahol öt nap elteltével belehalt sérüléseibe.

A támadást az utcai kamerák is rögzítették, s miután a felvételek az internetre is felkerültek, hatalmas lett a felháborodás a szlovák közvélemény körében.

Az indulatok még inkább elszabadultak, amikor a fülöp-szigeteki férfi támadóját az ügyészség először szabadlábon engedte. Később a népharag nyomására előzetes letartóztatásba helyezte.

Az elkövető 7-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

A szombati búcsúszertartást angolul celebráló pap személyesen is ismerte a fülöp-szigeteki áldozatot. Elmondta, hogy bár évekig élt Detroitban, ahol gyakoriak a faji indíttatású támadások, a pozsonyi tragédia meglepte. „A te áldozatod felébresztett bennünket” – utalt arra, hogy

össze kell fogni minden nemű brutalitás ellen, legyen az akár faji eredetű, akár más jellegű.

Pénteken több százan gyűltek össze és gyújtottak mécsest a támadás helyszínén. Henry Acordát a szlovák kormánygéppel szállítják haza a Fülöp-szigetekre.

A szlovák fővárosban az elmúlt hét sem maradt támadás nélkül, a szóban forgó eset helyszínétől nem messze szintén külföldieket támadtak meg, akikhez ugyancsak mentőt kellett hívni. A történtek hatására Denisa Saková szlovák belügyminiszter bejelentette, hogy

a nyári turistaidény végéig megerősítik a biztonsági intézkedéseket a fővárosban.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×