eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Gyász és tüntetés Szlovákiában

Gyász és tüntetés Szlovákiában

„Olasz maffia Szlovákiában. A csápjai egészen a politikáig nyúlnak” – ezzel a címmel közölte az aktuality.sk a meggyilkolt Ján Kuciak utolsó cikkét, melyet számos napilap és internetes hírszolgálat is megjelentetett.

Az oknyomozó újságíró több mint fél évig dolgozott a cikken, melyben az olasz maffia és a szlovákiai politikusok kapcsolatáról rántja le a leplet, s vélhetően amely cikk miatt kioltották az ő és menyasszonya életét.

A történtek miatt bejelentette lemondását a szlovák kulturális miniszter.

„A maffiával kapcsolatban álló olasz személyek találtak második hazára Szlovákiában. Itt vállalkozni kezdtek, támogatásokhoz jutottak, és befolyásos emberekkel léptek kapcsolatba. Elsősorban politikai körökben.” – Ján Kuciak oknyomozó újságíró ezekkel a mondatokkal vezette fel utolsó, befejezetlen írását, melyben olyan személyek életébe enged bepillantást, akik Kelet-Szlovákiában élnek, s akiknek előzőleg Olaszországban törvénybe ütköző cselekedeteik miatt akadt gondjuk. 15 évvel ezelőtt Antonino Vadalát Olaszországban azzal gyanúsították, hogy a calabriai ´Ndrangheta nevű olasz maffiacsoporttal tart fenn kapcsolatot. Szlovákiában a mezőgazdaságban, az árukereskedelemben és az energetikában kezdett vállalkozni. Később pedig üzlettársa lett annak a Mária Troškovának, aki jelenleg Robert Fico miniszterelnök fő állami tanácsosa. Szintén üzleti viszonyba került Viliam Jasaň smeres kormánypárti képviselővel, aki a szlovák állam biztonsági tanácsának főtitkára. Antonino Vadalának azonban Szlovákiában is gondjai akadtak a törvénnyel. Zsarolással és adócsalással gyanúsították meg.

„Ketten tehát annak az embernek a környezetéből, akit Olaszországban maffiaüggyel gyanúsítottak, napi kapcsolatban állnak Szlovákia miniszterelnökével” – írta Kuciak a cikkében, melyet azonban sem befejezni, sem leközölni nem tudott.

Az aktulity.sk azonban nem félt megjelentetni az így is terjedelmes írást, s a pontban éjfélkor közölt anyag ébren tartotta szinte egész Szlovákiát. „Welcome to Ficília!” , azaz „Üdvözlünk Ficíliában!” – ilyen és ehhez hasonló hozzászólások jelentek meg azonnal a közösségi oldalakon, amellyel Robert Fico miniszterelnök és az olasz maffia kapcsolatára mutattak rá az olvasók, akik többen úgy fogalmaztak, kirázta őket a hideg, mikor olvasták a lelőtt újságíró sorait. A legtöbb hozzászóló felháborodott, dühös hangnemben ragadott billentyűzetet, és megkérdőjelezte, hogy Szlovákia valóban a jogállamok közé tartozik-e.

Ugyancsak hajnalban jelent meg a hír, hogy védelmet kapott a cseh hatóságoktól Pavla Holcová prágai újságírónő, aki korábban kapcsolatban állt Kuciakkal. Holcová az oknyomozó újságírás cseh központjának alapítója. A prágai újságírónő másfél éven keresztül együttműködött az aktuality.sk meggyilkolt újságírójával, épp az olasz maffia szlovákiai ügyleteinek felgöngyölítésén dolgoztak.

A véleményüknek a szlovák lakosok nem csupán a számítógép előtt, hanem nyilvánosan is hangot adnak. Szerdán és pénteken is gyászmenetet tartanak Pozsonyban Ján Kuciakra és menyasszonyára, Martina Kušnírovára emlékezve. A megemlékezés azonban tüntetéssel párosul, melyen Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány lemondását fogják követelni.

A közvélemény és az ellenzék is mindenekelőtt e két ember fejét követeli, ennek ellenére Marek Maďarič volt az, aki szerda délután jelentette be, hogy lemond a kulturális miniszteri bársonyszékről. Indoklásában kifejtette, a történtek fényében nem tudja elképzelni, hogy továbbra is ő vezesse a tárcát, és tagja legyen a kormánynak. „A média a kulturális minisztérium felügyelete alá tartozó ágazat. Rendkívül frusztrál, hogy az én miniszterségem alatt lelőttek egy újságírót. Ez nem hagy nyugodni, ezért benyújtottam a lemondásom, melyet a miniszterelnök elfogadott” – tájékoztatta a sajtó képviselőt Maďarič. Arra az újságírói kérdésre viszont már nem válaszolt, hogy szerinte a belügyminiszternek is követnie kell-e példáját. „Ez az én személyes elhatározásom, higgyék el, nem volt könnyű, de mások döntésével most nem kívánok foglalkozni” – válaszolta a sajtótájékoztatón.

Az ellenzék azonnal reagált Maďarič bejelentésére. Richard Sulík a legnagyobb ellenzéki erő, a Szabadság és Szolidaritás elnöke azt mondta, ezzel a lépéssel ténylegesen is megkezdődött Robert Fico kormányának szétesése.

Kiss Balázs, Pozsony

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×