eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Bár pörög a gazdaság az ígéret földjén, sokaknak gond a lakhatás

Bár pörög a gazdaság az ígéret földjén, sokaknak gond a lakhatás

Új-Zélandon megtiltják a külföldieknek az ingatlanvásárlást. A radikális javaslat célja a hajléktalanság elleni küzdelem. A fejlett ipari országok közül ugyanis itt a legmagasabb azok aránya, akiknek nincs hol lakniuk.

Új-Zéland sokak számára az ígéret földje: gyönyörű a környezet, magabiztosan pörög a gazdaság és a jómódúak is előszeretettel telepednek itt le.

Éppen ez okoz gondot a helyi állampolgároknak, akik között különösen magas a hajléktalanok aránya. Az óceániai ország most így olyan döntést készít elő, amely egyszerre lehet teszt és példa más államok számára.

„Teljesen torz az új-zélandi ingatlanpiac”

– mondta a Financial Timesnak Grant Robertson pénzügyminiszter, a hatalomba kilenc évnyi hiátus után visszatért munkáspárti koalíció tagja

„A föld és az épületek ára iszonyatos módon megugrott, míg az elérhető árú otthonok építése drámai módon lelassult” – tette hozzá.

A wellingtoni kormány a héten nyújtja be azt a javaslatot, amely megtiltja a külföldiek ingatlanvásárlását, de ez csak az egyik intézkedés abban a csomagban, amelynek célja, hogy megoldják az elérhető árú otthonok és az ebből fakadó hajléktalanság problémáját.

Új-Zéland nincs egyedül a gonddal a fejlett nyugati világban: Kanada, Nagy-Britannia és Ausztrália is szenved hasonló bajoktól. Ezekben az országokban is az egekbe szöktek az ingatlanárak, miközben történelmi mélyponton állnak a kamatlábak. Az eredmény, az alacsony jövedelműek nem tudják megengedni maguknak a saját otthont.

Tetézte a gondot a külföldi vásárlók beáramlása, a megugrott lakbérek, a stagnáló fizetések és a 2008-as válságot követően, a közkiadások megnyirbálása. Vannak családok, amelyek az autójukban alszanak.

A Yale Egyetem felmérése szerint Új-Zélandon igazán súlyos a helyzet: az OECD-országok közül itt a legmagasabb, közel 1 százalék a hajléktalanok aránya, ami a kis országban 40 ezer főt jelent. Új-Zélandot a korábban említett Ausztrália, Kanada, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok követi.

Egy külföldi munkából hazatérő nő elmondta az FT-nek, hogy férjével fél évig éltek az anyósa otthonában, hat gyerekük a padlón aludt. „Annak ellenére, hogy férjemnek állandó munkája van, sok főbérlő elutasított bennünket” – mondta. Ő is egyike volt azoknak, akiket hazavonzott az FT megfogalmazása szerint „rocksztár” gazdaság, de akit a csillagászati lakbérek miatt most keserű meglepetés ért.

Új-Zéland alacsony fizetésekre épülő gazdaság – mesélte egy jótékonysági szervezet igazgatója, és így sok embernek gond, hogy tető legyen a feje felett.

Ezt jól példázza, hogy egy év alatt duplájára nőtt a szociális lakásra váró emberek száma. A lakáshelyzet döntő téma volt a szeptemberi parlamenti választásokon és a konzervatív kormány bukásához vezetett.

Az elmúlt évtizedben átlagban 60 százalékkal emelkedtek a lakásárak a kínai befektetők és a nyugati szupergazdagok beáramlása nyomán. Az új kormány most azt ígéri, hogy egyrészt megtiltja nekik a már létező otthonok megvásárlását, másrészt 100 ezer új lakást épít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×