eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó
Valami nincs rendben a Smer háza táján

Valami nincs rendben a Smer háza táján

Négy nappal a megyei önkormányzati választásokon elszenvedett veresége után most mutatkozott először a nyilvánosság előtt a legnagyobb szlovák kormánypárt, a Smer elnöke, Robert Fico miniszterelnök. Úgy tűnik, a párton belül nincs egység. A Smer alelnöke szerint személycserékre van szükség.

Robert Fico pártja, a Smer összesen négy megyefőnököt és 103 megyei képviselőt veszített a szombati szlovákiai megyei választásokon. A kormányfő kedden délután távolmaradt pártja székházától, ahol a Smer szűk vezetése a megyei önkormányzati választásokon elszenvedett fiaskót értékelte. Marek Maďaričnak, a párt alelnökének elmondása szerint személyi kérdésekről nem esett szó, s az értékelést még folytatják. Fico médiatanácsadója, Erik Tomáš azt mondta, a kormányfő nyilatkozni fog a választásokról, ám azt nem pontosította, hogy mikor.

Maďarič már a választások másnapján úgy nyilatkozott, hogy a Smernél személycseréket kellene végrehajtani. A párt főmenedzsere, Ján Richter munkaügyi miniszter ugyan nem zárta ki ennek lehetőségét, ám szerinte személyes véleménye a kérdésben jelenleg másodlagos. „Én majd a párton belül nyilatkozom róla, s jó lenne, ha kollégáim is előbb a pártban fejtenék ki véleményüket“ – fogalmazott.

Maďarič viszont nem volt rest hangot adni azon véleményének, hogy a választásokkor nem a Smer megyefőnök jelöltjei véreztek el, hanem a párt, mint olyan, ezért politikai, programbéli, és személyi szinten is markáns lépéseket sürgetett.

A személycserék lehetőségét Robert Kaliňák belügyminiszter sem zárta ki, de ennél tovább ő sem merészkedett. „Mindig is arról voltunk híresek, hogy a dolgainkat a párton belül intézzük, s továbbra is ebben a szellemben járunk el“ – konstatálta a belügyminiszter, egyben elutasítva, hogy a pártban feszült hangulat uralkodna. Közölte: ha konkrét álláspontra helyezkednek, akkor a választásokat illetően is bizonyosan nyilatkozni fognak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×