„Buta, rövidlátó, idegengyűlölő” – fakadt ki Jeremy King, London egyik legfontosabb étteremtulajdonosa.
King és üzleti partnere, Chris Corbin vezeti a Wolsley, Delaunay, Brasserie Zedel éttermeket és az ötcsillagos Beaumont Hotelt az elegáns Mayfair negyedben.
A veterán szakember a londoni éttermekre leselkedő legnagyobb veszélynek írta le a May-kormány tervezett bevándorlási szigorításait.
Ezek részeként például két évre limitálnák az „alacsonyan képzett” munkaerőt jelentő dolgozók munkalehetőségeit szemben a mostani korlátlan munkavállalási lehetőséggel és azt is megtiltanák nekik, hogy Nagy-Britanniában maradjanak.
Egyelőre még az EU-szabályok érvényesek a szigetországban, ahol az éttermi ágazat sokat profitál az uniós munkaerőből, de már érzi, hogy nehezebb idők jönnek.
Az éttermi ágazatban dolgozó magyarok elmondták az InfoRádiónak, hogy gyakran minimálbérért dolgoztatják őket, akár több kolléga feladatait is el kell látniuk, miközben a beosztásukat esetenként a szabadnapjukat megelőző napokban tudják meg.
Ilyen munkakörülményekkel nehéz brit munkaerőt találni, amit a brit munkaadók szemérmesen úgy jellemeznek, hogy nagyra értékelik az uniós dolgozók hozzájárulását a gazdasághoz.
A korábban idézett Jeremy King azt mondta: a vendéglátósok „túl türelmesek” voltak a Brexit kérdésében, amely „kétségtelenül a legnagyobb fenyegetést jelenti” a londoni éttermeknek.
„Szeptemberben 43 étterem nyílik a városban. Nem tudom, honnan szedik majd a dolgozókat, sőt a vendégeket. Nem értem, hogy lehetünk ilyen buták, rövidlátók, idegengyűlölők” – mondta egy interjúban.
"57 ország polgárai dolgoznak nekem, 61 százalékuk európai, 16 százalék jött az EU-n kívülről és 20 százalék a britek aránya. Nincs esélyünk az európaiak nélkül. Az ő segítségükkel építettük fel a szakmát és itt nem csak a munkájukra gondolok, hanem a szakértelemre, a kultúrára, a művészi hozzájárulásra. Nagyon mérges vagyok” – mondta.
A Reuters közben idézte egy vendéglátós állásokkal foglalkozó ügynökség vezetőjét, aki azt mondta: sokkal nehezebb munkaerőt találni, mint tavaly. „Sokkal rosszabb a helyzet. Akár 6 hónapig is eltart, amíg találunk valakit például egy főszakács pozícióra. Tavaly, a Brexit-népszavazás előtt ez maximum két hónapba telt – mondta Paul Murphy.