eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Hollande minden eszközt bevet ellenfelei lejáratásához

Hollande minden eszközt bevet ellenfelei lejáratásához

Egyre komolyabb politikai hullámokat kavar Franciaországban egy néhány napja megjelent tényfeltáró könyv, amelynek szerzői azt állítják, Francois Hollande államfő politikai célokra használja az igazságszolgáltatás, a rendőrség és a titkosszolgálatok egy részét.

Amióta hatalomra került, Francois Hollande államfő sötét diktatúrákra jellemző módszerekkel

igyekszik lejáratni és ellehetetleníteni politikai ellenfeleit.

Sommásan ez a kifejezetten ijesztő következtetés vonható le a március 23-án megjelent, három baloldali újságíró által írt, szabad fordításban „Isten hozta a belügyminisztériumba” címet viselő könyv alapján.

A pillanatok alatt elkapkodott mű szerzői alapvetően azt állítják, hogy a francia igazságszolgáltatás, a rendőrség és a titkosszolgálatok egy része a köztársasági elnök kézi vezérlése alatt működik. A legsúlyosabb állítások az igazságszolgáltatásra, az ügyészek, vizsgáló- és ítélőbírák működésére vonatkoznak, ez az a jelenség ugyanis, amely az ügyben megszólaló ügyvédek, volt államügyészek és más jogi szakértők szerint a társadalmi békét a leginkább veszélyezteti.

A könyvben ismertetett konkrét esetek alapján az derül ki, hogy az elfogult, a hatalommal együttműködő vizsgálóbírók által indított nyomozások számos esetben politikai célokat, legtöbbször a kiszemelt politikai szereplők lejáratását, a hatalom közeléből való eltávolításukat szolgálják. Az ügyek sokszor nem közvetlenül a célszemélyt, hanem annak családtagjait, például gyermekeit, vagy legközelebbi munkatársait célozzák.

A dolgokat külön súlyosbítja, hogy a könyvből kiderül:

a lejárató kampányok része az is, hogy a nyomozást végző bírók vagy rendőrök fittyet hánynak a nyomozati titokra,

és a jegyzőkönyvek tartalmát szisztematikusan kiszivárogtatják, leggyakrabban a balliberális Le Monde című napilap újságíróin keresztül. Vagyis a jogsértésekből a média egy része is kiveszi a részét.

Az is kiderül, hogy egy-egy ügyet, attól függően, hogy az államfő politikai barátairól vagy ellenfeleiről van-e szó, a nyomozók vagy hosszú évekig elhúznak, vagy, mint jelenleg Francois Fillon jobboldali politikussal és családjával teszik, elképesztő gyorsasággal, jogsértések elkövetésétől sem visszariadva folytatnak le.

A könyv állításai kapcsán Francois Faletti, volt párizsi főügyész a Le Figaro című napilapnak nyilatkozva azt mondta:

egyértelmű, hogy a hatalom eszközként használja az igazságszolgáltatást.

Az ügy súlyosságát mutatja, hogy a jobboldali Republikánusok párt vezetői mintegy negyven jogsértésre utaló esetet emeltek ki a könyvből, és az így készült listát elküldték a párizsi, illetve a pénzügyi bűncselekményekre szakosodott országos ügyészségnek vizsgálatok megindítását követelve.

A mű megjelenése a Fillon-ügyet is teljesen új megvilágításba helyezi,

és senki sem csodálkozik azon, hogy a feltételezett korrupciós ügyében nyomozó, amúgy egytől egyik bal-, sőt szélsőbaloldali kötődésű vizsgálóbírók kedd este vádat emeltek Francois Fillon felesége ellen, akit egyebek mellet közpénzek elsikkasztásában való bűnrészességgel gyanúsítanak.

Az aktivista hivatalnokok okozta károkat egyébként máris érzékelni lehet: egy friss felmérés azt mutatja, hogy a franciák 45 százaléka nem bízik az igazságszolgáltatásban, mert az szerintük elfogult és nem független. Ez az arány 2008-ban még 37 százalékon állt, vagyis röpke kilenc év leforgása alatt az igazságszolgáltatásba vetett bizalom nem kevesebb, mint nyolc százalékot romlott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×