eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó

Válsághelyzettől tartanak Szlovákiában

Kilenc éve nem látott minimumra csökkent a munkanélküliség Szlovákiában. Ennek ellenére Robert Fico miniszterelnök azt mondja, a szakképzett munkaerő hiánya manapság ugyanolyan válsághelyzetet idéz elő, mint amilyet a nagymértékű munkanélküliség 2010-2011-ben okozott.

Kedvezően alakul a munkanélküliség aránya Szlovákiában, amely az év elején kilenc éves minimumra csökkent. A statisztikai hivatal adatai szerint az állástalanok aránya jelenleg 8,5 százalékot tesz ki az országban. Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy kialakult minden valós feltétele a munkanélküliség csökkentésének és a foglalkoztatottság növelésének az elkövetkező időszakban.

A Szlovák Munkaügyi, Szociális és Családügyi Központ új projekteket indít a foglalkoztatottság támogatására. Az első projekt a tartósan munkanélküliek munkapiacra helyezésére irányul, kihasználva a foglalkoztatottság nem állami jellegű szolgáltatásait. A második projekt a kevésbé fejlett járások, mint például a gömöri és a nógrádi régió támogatását célozza meg. Erre a projektre 50 millió eurót különített el a kormány. A további projektek által szociális intézményekben és vállalatokban jönnek létre új munkahelyek, ezeket vállalkozók és az önkormányzatok hozhatják létre. Szintén a munkahelyek létrehozását hivatott támogatni az utazási támogatás is.

A munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint a 29 év alatti nyilvántartott állástalanok száma 67 500 fő, a 40 év alattiak száma pedig 132 500. „Ez az a korosztály, amelynek készen kellene állnia arra, hogy újból visszatérjen a munkaerőpiacra. Elsősorban ezekkel az emberekkel fogunk dolgozni” – szögezte le a szlovák munkaügyi tárcavezető.

Robert Fico miniszterelnök örömtelinek tartja, hogy növekszik a foglalkoztatottság, mindemellett arra a problémára is felhívta a figyelmet, melyet a szakképzett munkaerő hiánya okoz Szlovákiában. „A szakképzett munkaerő hiánya ma olyan válsághelyzetet teremt, mint amilyen a magas munkanélküliség aránya volt 2010-2011-ben” – fejtette ki a miniszterelnök.

 Szlovákiában jelenleg hozzávetőleg 50 ezer szabad munkahely van, ám ennek ellenére sok szerb vendégmunkás dolgozik az országban. Robert Fico attól tart, rövid időn belül hatalmas nyomásgyakorlás mutatkozik majd a külföldi munkaerő behozatalára. „Ha körülnéznek a Nyitrán épülő vagy a nagyszombati, már meglévő autógyár környéki településeken, az ott élő emberek elmondják, milyen panaszok merülnek fel az ott dolgozó szerb vendégmunkásokkal szemben” – mondta Robert Fico.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×