eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Sínen a kétnyelvű vasúti táblák ügye Szlovákiában

Hosszú évek tétlensége után kikerülnek a magyarlakta települések vasútállomásaira a magyar táblák Szlovákiába. Eddig hol a kormány, hol a Szlovák Vasutak akadályozta a kétnyelvűsítést, különféle okokra hivatkozva.

Érsek Árpád, a Híd közeledési minisztere aláírta azt a rendeletet, melynek értelmében 55 szlovákiai vasútállomáson kétnyelvűsítik a táblákat. 54 állomásra magyar, egyre pedig ruszin táblát helyeznek ki.

A rendelet értelmében az első állomásokat március elején kétnyelvűsíthetik, legkésőbb 2017 végéig kell kihelyezni mindet. „Ebben az évben kihelyezik az állomásokon és az állomásépületeken ezeket a táblákat, de ezzel nincs még vége, mert természetesen a megállóhelyeken is kiegészülnek a szlovák helységnevek az adott kisebbség nyelvén készült táblával” – tájékoztatott Érsek Árpád.

 A tárcavezető hozzátette, a vasúti kétnyelvűséget miniszteri rendelettel hagyták jóvá, ám ősszel törvénymódosításra is készülnek, elejét véve annak, hogy egy esetleges miniszterváltást követően az újabb tárcavezető hatályon kívül helyezhesse Érsek Árpád rendeletét.

 A kétnyelvű vasúti táblákat azokon a településeken helyezik ki, amelyekben a nemzeti kisebbség aránya eléri a húsz százalékot Szlovákiában. A közlekedésügyi tárca a kormány által jóváhagyott programot teljesíti. Érsek Árpád szerint a minisztériumban jelenleg a kétnyelvű községtáblák módosításán dolgoznak úgy, hogy garantálják a kisebbségi helységnévtáblák egyenlő olvashatóságát. Nem kizárt, hogy a jövőben a magyar és a szlovák helységnevet egy táblán tüntetik fel, pontosabb részleteket azonban egyelőre nem tudni.

A táblák felszerelése és kihelyezése a Szlovák Vasutak feladata lesz. A vasúttársaságnál jelenleg azt vizsgálják, hogy az egyes állomásokon a homlokzat mely részére és műszakilag milyen módon kerülnek majd fel a táblák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×