eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Áll a bál a szocialistáknál Franciaországban

Bajban vannak a francia szocialisták azt követően, hogy több befolyásos politikusuk bejelentette: bojkottálják a párt elnökjelölt-állító kampányát, és az államfői posztért független jelöltként induló Emmanuel Macron megválasztását támogatják.

Néhány nappal a szocialisták elnökjelölt-állító választásának első fordulója előtt kisebb bombaként robbant a hír, miszerint közel ötven Lyon-i szocialista és kommunista politikus, köztük a város polgármestere és szocialista szenátor, Gerard Collomb úgy döntött, nem vesznek részt a január 22-i voksoláson és Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter jelöltségét támogatják.

A kezdeményezés rendkívül kellemetlen a szocialista párt számára, már csak azért is, mert az elmúlt hetekben több más baloldali parlamenti képviselő is jelezte, hogy a felmérések szerint komoly esélyekkel rendelkező, baloldali-liberális értékeket valló Macron mögött sorakoznak fel. A Lyon-i akció annyiban számít újdonságnak, hogy az átpártolás ezúttal csoportos, és a kezdeményezők nem tagadják, hogy lépésükkel a baloldal átrendeződését is el akarják érni.

A folyamat magyarázata abban keresendő, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jelölt-állító választáson induló szocialista politikusoknak semmi esélyük eljutni az elnökválasztások második fordulójáig. Az eddig favoritnak tartott Manuel Valls volt miniszterelnök előnye csaknem teljesen elapadt: a felmérések szerint két legfontosabb vetélytársához, Arnaud Montebourg volt gazdasági, illetve Benoit Hamon egykori oktatásügyi miniszterhez hasonlóan támogatottsága 35 százalékon áll.

Ráadásul a számok azt jelzik, hogy a második fordulót nagy valószínűséggel a baloldali értékekhez való visszatérést hirdető, de amúgy meglehetősen hiteltelennek számító Arnaud Montebourg nyeri majd meg, jócskán ráverve Manuel Valls-ra.

De a szocialista pozíciókat nem csak Macron veszélyezteti, aki a párt jobboldalán tarol, hanem a szélsőbal jelöltje, Jean-Luc Melenchon is egyre több szavazót szippant el tőlük. Ez utóbbihoz főleg azok pártolnak át, akik a baloldali értékek elárulásaként élték meg Francois Hollande és kormánya eddigi, általuk túlságosan liberálisnak tartott politizálását.

És mivel ennek a politikának Manuel Valls volt az egyik legfontosabb végrehajtója, ezért a szocialista népharag őt bünteti a legjobban. A hangulatot ezzel kapcsolatosan jól mutatja, hogy a néhány napja a nyugat-franciaországi Bretagne-ba látogató Valls-t egy ottani 18 éves aktivista pofon ütötte, és bár a fiatalembert három hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy bíróság, az interneten rengetegen fejezték ki egyetértésüket a cselekedettel.

A szocialista párton belüli zavart az is erősíti, hogy hetek óta tartja magát a hír, miszerint Francois Hollande hivatalban lévő államfő valójában a sokak által a globális pénzügyi elit jelöltjének tekintett Emmanuel Macron-t támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×