eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Nagy volt a szigor Németországban szilveszterkor, de megérte

Németországban szilveszter éjjelén gyakorlatilag nem történt erőszakos cselekmény. Igaz, a rendőrség ennek érdekében Kölnben több száz észak-afrikai fiatalnak nem engedte, hogy részt vegyen a főpályaudvar előtti évbúcsúztatón. Az ország legnagyobb szabású buliján, Berlinben, a Brandenburgi Kapu előtt, egyetlen incidens sem történt.

Köln belvárosában 1500 rendőr teljesített szolgálatot, közülük 300-an háromfős egységekben járőröztek a szilveszterezők között, hogy elejét vegyék az egy évvel korábban történt tömeges erőszaknak, amelyet zömében arab fiatalok követtek el nők ellen a dóm és a főpályaudvar közti téren.

A környező utcákat beton terelőelemekkel és vízágyukkal felszerelt tömegoszlató járművekkel torlaszolták el, hogy megelőzhessék a Berlinben történt gázolásos merénylet megismétlődését.

A Rajna-parti város jelképeként ismert székesegyház szinte nappali fényben úszott szilveszter éjjelén, amelyet egy német képzőművész mozgó fényinstallációja biztosított.

A rendőrség különleges egységei ellenőrizték az évbúcsúztatóra igyekvőket, közülük mintegy 300 gyanúsnak vélt, zömében észak-afrikai fiatalt nem engedtek a rendezvény színhelyére.

Így az újév reggelén Kölnben csupán két fiatal nő tett feljelentést szexuális zaklatás címén.

A rendőri ellenőrzés a jelek szerint igencsak eredményesnek bizonyult más német városokban is, mert országos viszonylatban összesen 25 esetben molesztáltak szilveszteri rendezvényeken résztvevő nőket.

Berlinből - ahol a Brandenburgi Kapu előtt immár 22.alkalommal rendezték meg Németország legnagyobb szabású évbúcsúztatóját – egyetlen incidensről sem érkezett jelentés. Tény azonban az is, hogy a berlini bulira igyekvők a repülőtereken életbe léptetett biztonsági intézkedésekhez hasonló ellenőrzésen estek át, ami ellen szinte senki sem emelt kifogást.

A szinte példátlan óvintézkedéssel a karácsony előtti merénylet megismétlődését akarták megakadályozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×