eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Magyar mintára bővülhetnek a cseh atomerőművek

Magyar mintára bővülhetnek a cseh atomerőművek

Magyar mintára bővülhetnek a cseh atomerőművek. Hat társaság is érdeklődik Csehországban a temelíni és a dukovany-i atomerőmű újabb energiablokkjának megépítése iránt. Prága most azt mérlegeli, hogy versenypályázat vagy kormányközi szerződés útján építsen-e újabb energiablokkokat.

Az érdeklődő külföldi energetikai vállalatok között van a paksi atomerőmű bővítésével megbízott Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, a francia EDF, az amerikai-japán Westinghouse Electric Company, a koreai KHNP, a kínai China General Nuclear Power, valamint a Areva és Mitsubishi Atmea nevű konzorcium. Minderről Ján Štuller, a cseh kormány atomenergiaügyi biztosa tájékoztatott.

A cseh ipari minisztérium közölte, hogy Csehország a temelíni atomerőmű bővítésével kapcsolatban 10 vállalatot szólított meg, de ezek közül csak hatan mutattak érdeklődést. Velük már felvették a kapcsolatot, és megkezdték a tárgyalásokat. Ján Štuller elmondta, hogy az energetikai vállalatokkal folytatott megbeszélések egyelőre azt a célt szolgálják, hogy az információgyűjtés során a kormány számára kidolgozzanak egy tervdokmunetációt, s a kabinet ennek áttanulmányozása után dönt majd arról, milyen modell alapján épüljenek Csehországban az újabb atomreaktorok. „Egyelőre nincs szó arról, hogy a kivitelezőt keressük a hat társaság között. Jelen pillanatban üzleti és technikai keretdokumentáció elkészítésén dolgozunk“ – szögezte le az atomenergiaügyi biztos. Az ipari minisztérium szeretné, ha a kormány a jövő év első felében kiválasztaná a számára megfelelő modellt.

Petr Závodský a ČEZ atomerőmű építési osztályának igazgatója a hét elején Prágában kijelentette, hogy az ország számára kedvezőbb lenne, ha az újabb energiablokkokat nem nemzetközi versenypályázat útján, hanem – a paksi atomerőmű bővítéséhez hasonlóan – egy kormányközi szerződés útján építenék meg. Závodský szerint egy kormányközi szerződés aláírása kevesebb kockázattal jár, míg a versenypályázat kiírása összetett, és számos problémát von maga után. „Ugyanakkor komoly probléma, hogy a cseh félnek nincs lehetősége kikötni, hogy milyen legyen a cseh cégek részesedése az építésben. Egy kormányközi szerződés azonban mindezt tartalmazni tudja” – fogalmazott Závodský.

Ján Mládek cseh ipari miniszter erre reagálva azt mondta, hogy a cseh kormányzat még nincs felkészülve egy ilyen lépésre. „Elméletileg azonban ez az út lehetséges, elképzelhető“ – fejtette ki a miniszter.

A cseh kormány tavaly júniusban hagyta jóvá a nukleáris energia fejlesztéséről szóló nemzeti cselekvési tervet, amely egy-egy újabb atomblokk felépítésével számol a temelíni és a dukovany-i atomerőműben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×