eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

ENSZ: szándékosan támadták a segélykonvojt Szíriában

Az ENSZ-főtitkára szerint szándékosan bombáztak le egy segélykonvojt Szíriában, míg az Egyesült Államok egyenesen az orosz légierőt vádolja a több halálos áldozatot szedő atrocitással.

A leköszönő ENSZ-főtitkár búcsúbeszédében „gyomorforgató, vad és szándékosnak tűnő” támadásnak írta le egy ENSZ-konvoj elleni csapást, amely legkevesebb 20 ember életét oltotta ki.

A CNN amerikai védelmi illetékeseket idézett, akik szerint orosz gépek bombázták a teherautókat. Moszkva ugyanakkor azt mondta „felháborodottsággal és sértettséggel” fogadta a vádat.

„Felháborító, hogy a lázadók és terroristák egyes külföldi támogatói az orosz és szíriai légierőt vádolják egy segélykonvoj állítólagos lebombázásával” – szólt a külügyminisztérium nyilatkozata.

A súlyos atrocitást követően Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár bejelentette, hogy a Világszervezet leállította az összes szíriai segélykonvoját. „A segélymunkások hősök voltak, azok, akik bombákat dobtak rájuk, gyávák” – mondta Ban.

A halottak között van Szíriai Vörös Félhold helyi igazgatója, Omar Bakarat.

Segélyügynökségek illetékesei szerint a támadás akkor történt, amikor kirakodták az élelmiszert az Aleppótól keletre található és ellenzéki kézen lévő Orem al-Kubra városban.

Amerikai illetékesek szerint a körzetben orosz Su-24-es harci gépek voltak a levegőben. Korábban azt mondták: még ha szíriai gépek hajtották is végre a támadást, Moszkvát tartják majd felelősnek, mert az oroszok vállalták, hogy a velük szövetséges Aszad elnök erői betartják a tűzszünetet.

Az orosz védelmi minisztérium nem ismerte el, hogy légicsapás történt volna. A 18 kamion „kigyulladt”. A konvojt a lázadók aknavetővel felszerelt furgonja kísérte – állt közleményében.

Már a rövidéletű szíriai tűzszünet előtt ismeretes volt, hogy az amerikai katonai vezetésnek nem tetszett, hogy a fegyvernyugvás beállta után az orosz és amerikai légierő összehangolta volna tevékenységét az Iszlám Állam ellen.

A két külügyminiszter, John Kerry és Szergej Lavrov találkozóján utóbbi elismerte, hogy az orosz erők „megfigyelték a konvojt, de nyomát vesztették, amikor az lázadó területre ért”.

A köztük lévő súlyos feszültség ellenére a felek nem voltak hajlandók azt mondani, hogy összeomlott volna a szíriai tűzszünet, az ENSZ pedig később visszavonta azt a vádat, hogy valóban légicsapás érte-e a konvojt.

Néhány nappal korábban az amerikai hadvezetés hibának minősítette, hogy körülbelül 90 kormánykatonát bombázott le az Iszlám Állam ellen harcba induló légiereje.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×