eur:
387.11
usd:
356.42
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A szabadkereskedelmi szerződés a koalíció szakítópróbája Németországban?

Németországban ugyan csak egy év lesz választás, a jelek szerint  a berlini koalícióban résztvevő pártok máris megkezdték kampányukat, amihez kiváló alapnak tűnik az Egyesült Államok és az Európai Unió között immár három esztendeje tartó szabadkereskedelmi tárgyalás.

Sigmar Gabriel gazdasági miniszter a hét végén azt állította, hogy az igencsak vitatott téma gyakorlatilag végleg zsákutcába jutott, míg Angela Merkel kancellár – válaszként – lehetségesnek nevezte a szabadkereskedelmi szerződés megkötését. A két kijelentés kölcsönös vádaskodásnak adtak tápot Berlinben.

A kancellár vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió főtitkára felháborítónak nevezte a gazdasági miniszter nyilatkozatát a szabadkereskedelmi tárgyalások elakadásáról. Peter Tauber szerint Sigmar Gabriel kijelentése igencsak káros, mert neki inkább a megállapodás sikeréért kellene harcolnia. A kereszténypárti vezető azzal vádolta Gabrielt, hogy gazdasági miniszterként a német nép érdekeinek szem előtt tartására tett esküt, nem pedig a Szociáldemokrata Párt hatalmának erősítésére.

Angela Merkel kancellár is úgy vélte, hogy lehetséges a megegyezés az Egyesült Államok és az Európai Unió között a szabad kereskedelem kérdésében. A kormány szóvivője azáltal igyekezett tompítani a koalíciós partnerek között kirobbant vitát, hogy kijelentette, egy dolog megvonni az ideiglenes mérleget, de a 2013 júliusában indult egyeztetések még nem értek véget.

De Steffen Seibert is elismerte, hogy kétségtelenül vannak nézeteltérések a két fél között olyan ügyekben, mint például a környezetvédelem vagy a fogyasztói jogok, de hangoztatta, hogy a helyes döntés a tárgyalások folytatása.

Ignacio Garcia Bercero, az Európai Bizottság kereskedelmi igazgatóságának vezetője, az EU tárgyalócsoportjának vezetője is cáfolta, hogy a megbeszélések zsákutcába jutottak, azonban hozzáfűzte: tény , hogy a felek ígéretük ellenére, arra sem voltak képesek, hogy tárgyalási pozícióikat a mai napig írásba foglalják.

A téma – a menekültválság mellett – máris a jövőre esedékes németországi választás egyik szakítópróbájának tűnik a jelenlegi koalíciós partnerek között, ugyanis az Atlanti-óceán két partja között tervezett szabad kereskedelem kérdése már jó ideje borzolja a kedélyeket.

Tavaly Berlinben egymillióan tiltakoztak ellene, idén áprilisban pedig - Barack Obama amerikai elnök látogatása előtt - 35 ezren vonultak fel Hannoverben követelve a tárgyalások beszüntetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Kiderült, hogyan teljesített az AutoWallis az első negyedévben

Kiderült, hogyan teljesített az AutoWallis az első negyedévben

Piaci átlag felett, 9 százalékkal bővült az AutoWallis Kiskereskedelmi üzletágának árbevétele az első negyedévben, miközben a társaság külön üzletágba rendezte év elején a mobilitáshoz kapcsolódó, az akvizícióknak köszönhetően tavaly bővült szolgáltatásait. Az AutoWallis Nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent, így a társaság árbevétele az első három hónapban 89 milliárd forinton, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forinton alakult - mindkettő visszaesést jelent a bázishoz képest. Az AutoWallis az idén összességében a tavalyi évet érdemben meghaladó értékesítési adatokkal számol a jelenlegi makrogazdasági környezetben

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×