eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Nehéz órák várnak ma Merkelre

A német kancellár Isztambulba utazott, ahol részt vesz az ENSZ segélynyújtási csúcstalálkozóján. Indulása előtt Angela Merkel bírálta az ankarai törvényhozás döntését, amellyel megvonta a képviselők több, mint egynegyedének mentelmi jogát, egyben pedig aggasztónak nevezte a kurdokkal kezdett megbékélési folyamat elakadását.

Angela Merkel német kancellárra ma nehéz órák várnak Isztambulban. Egyrészt ki kell védenie azt a vádat, hogy a menekültekkel kapcsolatban Ankarával kötött megállapodással függőségbe hozta az Európai Uniót. Másrészt viszont eleget kell tegyen a közvélemény elvárásának is, amely megköveteli tőle, hogy Berlin határozott nemtetszését fejezze ki a szabadságjogokat mind gyakrabban lábbal tipró török államfőnek.

A kancellár menekült-politikáját ismételten bíráló bajor miniszterelnök Angela Merkel Isztambulba indulása előtt kijelentette, hogy súlyos hiba volt a menekültekről Ankarával kötött megállapodást összekapcsolni a törökök vízummentességének bevezetésével.

Horst Seehofer úgy vélte, hogy Törökország uniós tagságának és a vízumkényszer feloldásának semmi köze a menekült kérdéshez.

Azonban, hogy ez bekerült a Görögországba érkezett migránsok visszavételéről kötött megállapodásba, a kancellár függőségbe hozta az Európai Uniót Ankarától – mondotta a bajor politikus.

Kifogásolta azt is, hogy Angela Merkel –úgymond – csupán aggódik a törökországi törvénytelenségek miatt. Mint Seehofer kifejtette, a kancellárnak ma egyértelműen Erdogan tudtára kell adnia, hogy hol ér véget a Nyugat türelme.

A berlini kormányban ugyancsak résztvevő Szociáldemokrata Párt parlamenti frakcióvezetője is úgy nyilatkozott, hogy a kancellárnak a török államfővel folytatott mai tárgyalásán félreérthetetlenül le kell szögeznie: Berlin elvárja tőle az alapvető emberi jogok, a sajtószabadság és a demokrácia maradéktalan betartását. Thomas Oppermann szerint Erdogan semmibe veszi a jogállami alapszabályokat és önkényuralomra tör.

Angela Merkel egy interjúban jóval diplomatikusabban fejezte ki nem-tetszését afelett, hogy az ankarai törvényhozás megvonta a képviselők több, mint egy negyedétől a mentelmi jogot, mert ez a lépés – úgymond – súlyos következményekkel járhat a kurd politikusokra nézve. A kancellár szerint aggodalmat kelt az is, hogy tavaly elakadt a megbékélés folyamata a Törökországban élő kurdokkal.

A kancellár isztambuli tárgyalásait beárnyékolja az a hír is, hogy az Európai Unió és Ankara között márciusban megkötött egyezmény keretein belül a török hatóságok szinte kizárólag csak a képzetlen vagy beteg szír menekültek számára teszik lehetővé a táborok elhagyását, illetve a távozást az Európai Unió felé.

A Spiegel című hírmagazin az ENSZ menekültügyi főbiztosságát idézve azt jelentette, hogy szír értelmiségiektől, illetve diplomásoktól a már engedélyezett kiutazási engedélyt is megvonták a török hatóságok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×